Кризата, свързана с коронавируса у нас се е отразила най-малко върху броя на заетите в селскостопанския сектор във Врачанско.

Гласувайте: Как оценявате преговорите за кабинет на тема “Земеделие”?

„Данните за последния месец сочат, че от всичките 330 души, останали без препитание, 23-ма са заявили, че причина е пандемията. От тях само 1 е от сферата селското стопанство”, твърдят от Бюрото по труда във Враца.

Най-много са в сферата на услугите, където 16 души са посочили коронавируса като причина за прекратяване на трудовите провоотношения. В транспорта и индустрията са по двама, в търговията са 8, сочат още данните.

Голяма част от заетите в селскостопанския бранш пък смятат, че на работните им места не ги грози заразяване. Причина за това е спецификата на работата им – работят предимно на открито, а в този сезон е рядкост събирането на групи.

„Аз изкарах ковид преди няколко месеца, но със сигурност не съм го хванал на нивата. Изискване за „зелени сертификати” в селскостопанския сектор няма и не виждам какъв може да е проблемът, за да спра да работя. В повечето случаи при моите колеги става дума за децата им, които са на онлайн обучение и някой трябва да останат при тях, но ние сме се разбрали. Ако няма възможност за „командироване” на някоя баба пред компютъра, просто си вземаме отпуски и това е”, коментира стопанинът Тошко Тодоров, който отглежда зърнени култури.

Той е категоричен, че за него и колегите му коронавирусът не е основание да спрат работа, защото сезонът е важен за подготовката на следващата стопанска година.