Най-голямата вертикална оранжерия на закрито в Южна Корея е изградена в неизползваем тунел, информира phys.org.

1000 вертикални ферми отварят врати в Европа до края на 2019 г.

Плодове и зеленчуци се отглеждат чрез аквапоника, използвайки вместо слънчеви лъчи светодиодно осветление.

Операторите в този високотехнологичен обект казват, че това е първата в света вертикална ферма на закрито, построена в тунел. Обектът е най-големият в страната и един от най-големите в световен мащаб. Заема площ от 2300 кв. метра.

Оранжерийното вертикално земеделие се разглежда в наши дни като потенциално решение на проблемите с промяната на климата, дефицита на плодородна земя и липсата на работна ръка, която е налице в резултат на остаряването на населението на Южна Корея.

Тунелът, разположен на 190 км южно от Сеул, е построен през 1970 г. на една от първите автомагистрали в страната. Тя е закрита през 2002 г. Миналата година местна фермерска компания наема тунела и го превръща в „смарт ферма“.

Любопитен факт е, че на оранжерийните растения всеки ден им се пуска композиция на Клод Дебюси. Става дума за произведението «Clair de Lune». То стимулирало вегетацията.

Ние пускаме музика, защото нашите зеленчуци обичат да я слушат, както и ние, казва Чой Джен Бин, шеф на NextOn – компанията, която управлява вертикалната ферма.

В оранжерията се отглеждат 60 разновидности плодове и зеленчуци. Те растат в оптимални условия чрез използването на собствени системи на NextOn, поддържащи температура от 10 до 22 градуса по Целзий в зависимост от потребностите на съответната култура. 42 от културите се отглеждат без пестициди и са сертифицирани като био.

Експертите казват, че високотехнологичните смарт ферми, работещи в страни като Израел и Дубай, може да се превърнат в ключ към устойчивото развитие на земеделието.

Министерство на земеделието на Южна Корея обяви в началото на 2018 г., че има намерение да инвестира в развитието на смарт ферми в цялата страна, увеличавайки общата им площ до 7 000 ха. В момента те са 4 000 ха.

Каква е цената?

Основната сложност за местните вертикални ферми, отчитайки сериозните разходи но строителство и инфраструктура, повдига въпроса за възвръщането на инвестициите. NextOn е компания, която е успяла да намали разходите за строителство два път, използвайки нефункциониращия тунел и разработвайки собствени светодиодни осветителни системи и други технологии.

Патентованите технологии намаляват потреблението на вода и енергия, както и потребността от служители. По този начин намаляват разходите за експлоатация.

Датчиците във всеки един вертикален слой измерват показатели като температура, влажност, светлина, въглероден окис,  ниво на микро частици и др. Така се поддържа оптималната среда на културите.

В бъдеще компанията се надява, че производството на оранжерийни зеленчуци ще поевтинее и ще стане по-изгодно, отколкото отглеждането по традиционната методика.