Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще запознае парламента с цената и ефективността на телената оградата по сухоземната граница между България и Румъния, която трябва да спира навлизането на диви прасета от север, а заедно с това и разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).
 
 
Народните представители проф. Светла Бъчварова и Кристиан Вигенин поставиха пред министъра редица въпроси, като се очаква тази седмица той да им отговори в пленарната зала в рамките на парламентарния контрол.
 
Първоначалните изчисления на министъра бяха, че 133-километровата ограда ще струва около половин милион лева при цена 0,60 лв. на линеен метър, като ще бъде с тел на четири реда. Впоследствие беше решено тя да бъде усилена с кръгова режеща тел тип „Бруно“, която вдига разходите с около 600 хил. лв. В края на август очакванията на министър Порожанов бяха, че стойността на преградното съоръжение ще достигне 1,1 млн. лв.
 
Двамата депутати сега припомнят, че в края на август оградата беше обявена от министерството за завършена. В началото на ноември, обаче, официално беше обявен първият случай на заразени от АЧС диви прасета в землището на село Българево.
 
„Каква е стойността на съоръжението? Охранява ли се и ако да - от кого? Колко средства са предвидени за неговото поддържане и кой има отговорност за изпълнението на тези функции?“, питат народните представители.
 
 
Депутатите очакват също така министър Порожанов да даде своята оценка за ефективността на оградата и да съобщи дали Европейската комисия е информирана за изграждането на съоръжението. 
 
Строежът на обекта беше във фокуса на общественото внимание през септември, а тогавашният шеф на Агенцията по горите Григор Гогов беше отстранен, след като журналистическо разследване на Нова ТВ го свърза с фирма, доставяща дървени колове за оградата. На 14 септември Григор Гогов подаде оставка във връзка с получени сигнали за конфликт на интереси.
 
„Това става независимо, че те са проверени от Инспектората на Министерството на земеделието, храните и горите и няма открити нарушения. Въпреки това сигналите бяха изпратени и до компетентния орган – КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество)“, съобщи тогава пресцентърът на МЗХГ.
 
Свиневъдният бранш оцени изграждането на оградата като важна мярка срещу разпространението на опасната инфекция АЧС. Според експерти евентуалното влизане на вируса в индустриалното свиневъдство у нас може да нанесе огромни щети в сектора, които в най-лошия случай може да достигнат 2 млрд. лева.