Ситуацията в сектор свиневъдство в Азия показва необходимост от ожесточени правила за биологична безопасност.


Свиневъди, има нова заповед за мерките срещу АЧС

Доколкото във всяка китайска провинция са регистрирани случаи на огнища на африканска чума по свинете (АЧС), както и в съседни страни, Китай може да има нужда от много години, за да отстрани последствията от болестта. Така смята заместник генералният директор на Международното епизоотично бюро Матю Стоун, пише meatinfo.ru.

В интервю за Reuters Стоун изразява своята загриженост относно ситуацията с АЧС в Китай и други азиатски страни.

Китай ще има проблеми с африканската чума по свинете години наред. Ситуацията ще продължава да се развива в цяла Азия, тъй като знаем, че има проблеми във веригата на доставките на месо и месни продукти, която се регулира недостатъчно добре, пояснява експертът.

Съгласно мнение на USDA и Rabobank Китай може да загуби още тази година от 10 до 30% от своето национално стадо от свине, но това е само началото на историята. Експертите очакват, че проблемите с АЧС ще продължат – три или четири години ще са необходими за възстановяването на поголовието от свине. Мнозина посочват Русия – страна, която се бори с вируса вече 10 години.

Това е огромен проблем за някои страни в Азия. Трудно им е да променят начина, по който се занимават със селско стопанство, и да подобрят системите за биозащита. Тези две крачки са много важни. Ние ще живеем с африканската чума по свинете много години. Поради това в дългосрочна перспектива ни е нужен акцент върху изследванияга и разработкага на ваксини, казва Матю Стоун.

Освен в Китай, вирусът в момента вилнее в Лаос, Северна Корея, Камбоджа, Монголия и Виетнам.