Птиците, конете, кучетата, котките и овцете са животинските видове, които са най-възприемчиви към опасната инфекция Западно-Нилската треска.
 
 
„Проведените серологични проучвания потвърждават, че вирусът на Западно-Нилската треска циркулира най-малко в четири региона на България от три области, включвайки различни видове животни и птици“, отбелязва екип от експерти на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към земеделското министерство.
 
Вирусът се разпространява главно от комари и мигриращи птици. У нас рискът от заразяване е най-висок в районите на Дуранкулак, Шабла, Тутракан и село Старо Оряхово в областите Силистра, Добрич и Варна.
 
За тях е характерно тясното съжителство на чувствителни към инфекцията животни в близост до влажни територии, подходящи за размножаване на комари. 
 
Болестта е опасна и за човека, тъй като може да предизвика нервно възпалително заболяване. Най-застрашени са хората, които обитават селските райони, заселени предимно с население на възраст над 50 години, смятат експертите.
 
 
Клиничната картина при заразените е близка до тази при грипните заболявания – повишена телесна температура, треска, отпадналост. Затова установяването на вируса може да стане единствено с лабораторни тестове.
 
Болестта се предава чрез ухапване от комари, като борбата с тях е основният начин за предпазване от заразата. При по-тежките случаи се наблюдава възпаление на мозъка - енцефалит. Смъртността при хората е ниска и в повечето случаи заболяването протича безсимптомно“, отбелязват специалистите.
 
Те допълват, че болестта оказва значително въздействие върху здравето на домашните животни, като се вземат предвид появата и тежестта на клиничните признаци, преките производствени загуби и смъртността. 
 
През 2018 г. у нас бяха установени три случая на Западно-Нилската треска при животни. Вирусът беше потвърден при два щъркела в село Атия и при една посевна врана в Бургас. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изпълнява всяка година програма за надзор на заразата.