Най-тежката присъда за животновъдите в странджанското село Резово днес беше произнесена с потвърдените лабораторни проби за заболяването шап.

 

Районът е под карантина. Предстои унищожаване на всички животни в селото. В района на селото местни казаха, че днес са забелязали стадо биволи от Турция, които преди седмица са преплували реката. Припомняме, че границата ни с Турция представлява надупчена телена мрежа, а на места въобще я няма.

 

Това е и причината непрекъснато през последните две-три години животни от южната ни съседка да преминават безпрепятствено и стоят с дни на българска територия, посочи кметският наместник на село Резово Недялка Ружева. Тя си спомни, че по-миналата година стадо биволи отново е преминало границата, но заради студовете през зимата са умрели в България и труповете им трябвало да бъдат изгорени. Ружева потвърди, че все още стадото биволи, което преди дни преплува реката продължава да е в околностите на селото. Предстои да бъдат умъртвени около 90 крави, 60 овце, 15 кози и 30 прасета.