Делегация от Китайската селскостопанска академия по инженерство посети родната Селскостопанска академия (ССА). Експертите от Китай са проявили интерес по-специално от секторите винопроизводство, розопроизводство и млекопреработване, съобщават от ССА.
 
 
Делегацията от Китай е на посещение у нас във връзка с изпълнението дейностите в рамките на формата 16+1 (Централна и Източна Европа – Китай). Именно в София е позициониран Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и държавите от Централна и Източна Европа.
 
„Китай търси международни партньори за разработване на съвместни научни проекти в областта на земеделието. През последните години все повече фирми от Китай имат бизнес отношения със страната ви и ние трябва да ги съветваме и подпомагаме“, обясни Li Shujun, един от китайските гости.
 
От своя страна председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов запозна гостите с дейността на научната институция. В системата на Академията има специализирани институти, работещи във всички сфери на земеделието и храните.
 
„В Плевен се намира Институтът по лозарство и винарство, който работи в различни аспекти на лозарството и винопроизводството - от поддържане на най-голямата генбанка на лозя в България с близо 1900 сорта до най-съвременните биотехнологии за производство на обеззаразен лозов материал“, разясни проф. Николов.
 
Във връзка с розопроизводството председателят на ССА посочи, че академията има Институт по розата и етеричномаслените култури, който се намира в град Казанлък.
 
„Единствено в този район на България се отглежда Казанлъшката роза, цветовете, на която съдържат етерични масла, от които се произвежда известното по цял свят българско розово масло“, добави той.
 
Двете страни са единодушни, че ще задълбочат сътрудничеството помежду си.