Министърът на земеделието е знаел за решението на Министерския съвет за отмяна на забраната за внос от Украйна, неговата изненада е била, че предложението е внесено за разглеждане в Народното събрание, без преди това да е разгледано в ресорната комисия. 

Четете още: Протест на земеделските производители в цялата страна

 

„Аз отстоявах позицията на България, заедно с петорката европейски държави, но в края на краищата има политически решения на по-високи ниво“, обясни той през BTV. 

Между премиерите на България и Украйна има сериозна договорка за ограничаване на вноса, стана ясно от думите му. “Има  докато не се отработят механизмите за лицензионни режими на определени продукти с определени количества, от Украйна да не влиза нищо“, каза още Вътев. 

За изборът на страната ни, министърът се оправда и с решението на Европейската комисия, което всъщност дойде два дни след националното гласуване в Парламента. „Полша реши да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България взе друго решение – да се договори с Украйна“, поясни още той.

Според Вътев протестът на земеделските производители стартира искрено и неполитически, но в тази обстановка има опитни политици, които биха се възползвали от недоволството на земеделските стопани.

Министърът е убеден, че отпадането на забраната няма да доведе застояла стока в българските складове. 

"Ще предложим решението на всичките пет искания на протестиращите и на още много, които не са поставени", обещава той. От думите му стана, че все пак забрана за внос няма да има, а разчитаме на договореност с Украйна от въздържане от импорт в резултата на което зърно не влизало в страната.

"Ние се бавим с предоставянето на количествата и видовете стоки, за които искаме лицензионен режим. Поканата за среща и разговори е отворена към протестиращите, очаквам ги когато решат", каза още Вътев, който заяви, че иска да поеме отговорността си и няма да подава оставка.