„Тази година е изключително сложна, с нейното приключване и с новата година няма да стане по-леко в сектора на земеделието“, това каза министърът на земеделието Кирил Вътев при откриването на специализираното изложение „Дунавски овощари“ 2023 г. в Русе, предаде БТА. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)


„Нека всички знаем, че Украйна вече е на европейския пазар, а тя е изключително мощна аграрна страна в абсолютно всички сектори на земеделието. Тя е много по-голяма от нас и постига много по-ниски цени“, каза още министърът. От думите му стана ясно, че „на базата на тази нова конюнктура имаме много работа в това да анализираме как трябва да се преструктурира българското земеделие така, че да бъде устойчиво и успешно“.

От 1 декември трябва да влязат в сила квотните механизми за внос от Украйна. Кирил Вътев съобщи, че след онлайн среща с украинския министър на земеделието са се разбрали на 30 ноември нашата страна да посочи от кои продукти какви нужди ще има и само толкова да влизат в страната. 

Той е категоричен, че в момента официалните мерки се спазват и Украйна не внася официално у нас слънчоглед и зърно.

"Внос на зърно от Украйна няма по митнически официални справки. Има внос на слънчоглед, който е най-чувствителен за нас и той влиза като румънски, а ние знаем, че е украински, но няма никаква база, на която можем да го спрем. Нито пък можем да докажем, че е украински“, посочи Кирил Вътев.

Той подчерта, че е трудно да се регулира пазарът по административен път.