Богата на протеини, минерали и витамини, но без съдържание на глутен, киноата през последните години жъне все по-голяма популярност в цял свят. През 2014 г., по данни на FAO, Боливия и Перу са произвели 80% от световната реколта от киноа, пише ozy.com. 

Киноа – нова алтернатива при зърнените култури?

Все повече страни, където традиции в отглеждането на киноа няма, внедряват културата. Ако през 2010 г. само в 40 страни е отглеждана киноа, то сега те са над 100. Така световният дял на Боливия и Перу се е стопил до 65%. 

Световното производство на кино от 2009 г. до 2019 г. се е увеличило 3 пъти – от 75 000 до 230 000 метрични тона. 

Рядката устойчивост на културата към различни условия позволява на изследователите да експериментират с нея, за да постигнат рентабилна реколта на фона на глобалното затопляне. 

Киноата, която е родом от тропическите Анди, в момента се отглежда активно в гореща и суха Саудитска Арабия, Централна Азия, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, а също така в Скандинавия, Дания и Швеция, където климатичните условия се различават от тези в по-топлите страни. 

Тази култура е много устойчива на климатичен стрес и е хранителна, казва Исмахане Елуафи, генерален директор на Дубайския център за биоразнообразие в селскостопанския сектор (ICBA), който се занимава с разработването на нови разновидности киноа за отглеждане в екстремни климатични условия. 

По думите на специалиста киноата е решение за регионите с дефицит на вода, където земеделието е основен източник на препитание за местното население. 

Ключов момент в световното признание на потенциала на културата като суперпродукт, устойчив на климатичните капризи, бе 2013-а година. FAO я провъзгласи за Международна година на киноата. 


Генетичното разнообразие на културата и способността й да се адаптира към различни агроекологични условия я отличават от другите култури, казва д-р Кристина Тодерич, учен от Ташкент. 

По думите на друг учен от Таджикистан – Мавлон Пулодов, в страната, където 93% от територията е планинска, киноата може да се отглежда на полета с различна надморска височина – от 530 до 4000 метра. 

В Египет около 2000 фермери отглеждат киноа с помощта на чуждестранни агенции от САЩ, Швеция и Холандия, които им помагат с указания и консултации. В Скандинавия учените, които първоначално смятаха, че реколтата няма да е добра поради краткия период на вегетация, са разработили агрономичен вариант на отглеждане на културата. 

Затова не е удивително, че на конференция в Дубай през 2016 г., посветена на изучаването на възможностите за отглеждане на киноа в сложни климатични условия, се събраха 150 делегати от цял свят.

Възможно ли е да се отглежда киноа където и да е? 

Не. В наши дни много страни не разполагат с възможности за изследвания и разработки на ново районирани сортове, предупреждава Елуафи. Това, което работи в Швеция, може да не сработи в Саудитска Арабия. 

А в повечето страни, където фермерите стартират да отглеждат киноа, културата не е част от основното меню на потребителите. За повишаване на търсенето е необходимо да се организират информационни кампании за ползата от зърнената култура за здравето. 
Мавлон Пулодов обича да напомня на фермерите, че преди 100 години доматите и картофите не са били неизменна част от менюто на хората в Таджикистан. Сега обаче те се срещат повсеместно. Затова не се удивявайте, ако в един прекрасен ден ястие от киноа се предлага не само в шикозните заведения, но и на трапезата на едно средностатистическо семейство.