След четири месеца се навършва една година от градушката в Пловдивско, която унищожи хиляди декара земеделска продукция. След това бедствие държавата реши да подпомогне производителите, пострадали от това неблагоприятно климатично условие. По пътя към фермерите обаче някъде се изгубиха 9 млн. лева - коментират земеделци в социалните мрежи.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Каква е хронологията на събитията?
На 10 септември 2021 г. Народното събрание гласува отпускането на до 15 000 лева за преодоляване на последиците от градушки към земеделското министерство. В последствие Министерския съвет прие решението. 

До момента са осигурени 3 млн. лева по схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“.

На подпомагане по тази помощ подлежат земеделски стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи през 2021 г. със земеделски култури в резултат на неблагоприятните климатични условия на територията на страната. Предстои да бъдат изготвени указания за предоставяне на помощта.

На 1 април 2022 г. Фонд “Земеделие” съобщи, че са разпределени 2,8 млн. лв. по de minimis за стопаните с частично пропаднали площи oт градушката през 2021 г. в Пловдивско. Целта на помощта е земеделските стопани да възстановят производствения потенциал на засегнатите площи, за да не бъде компрометирана по-нататъшната им дейност. И тук предстои да се изготвят указанията за предоставяне на помощта.

Нищо обаче не се казва за останалите около 9 млн. лева, които бяха предвидени за стопаните, пострадали от градушката в Пловдивско.

Земеделският производител Красимир Кумчев публикува в социалните мрежи писмо от 22 март 2022 г. до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите Пламен Абровски от зам.-министър Пламен Бурджев по темата.

В писмото се казва следното:

“С решение на УС на ДФЗ е разпределен финансов ресурс по схемата на държавна помощ “Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природно бедствие” в размер на 3 млн.лева.

Средствата са предназначени за компенсиране на напълно пропаднали площи в резултат от падналата градушка в Пловдивско през лятото на 2021 г., т.е за 100% щети.

С влизане в сила на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. бюджетът за държавната помощ е увеличен със 150 000 000 лв.

Като част от тези средства е предвиден финансов ресурс за управление на риска от неблагоприятните метеорологични условия по линия на помощ de minimis за възстановяване на производствения потенциал след падналата градушка през месец август 2021 г. в област Пловдив. Бенефициентите по помощта ще бъдат стопани, притежаващи протоколи за частично пропаднали площи (щети под 100%) от неблагоприятното климатично условие - градушка в област Пловдив. Предвиденото подпомагане се очаква да бъде утвърдено с решение на Управителния съвет на ДФЗ”.

Председателят на Националния съюз на градинарите - Мариана Милтенова също се включи с коментар в социалните мрежи.

“Понеже не знаели за какво са на 30.12.21 г. и ги върнали обратно в бюджета и сега ще искат дерогация отново от ЕК. Това обясниха от МЗм. Някои бяха зам.-министри в служебното, сега са съветници, но нямало кой да им каже на новите за какво са тези пари.

Колко от заделените 15 млн. лева ще бъдат изплатени на фермерите, пострадали от градушката в Пловдивско през август 2021 г. предстои да разберем.