Касис

Черен касисПри създаване на касисово насаждение са в сила всички изисквания, описани в статията за интегрирана борба с плевелите преди засаждане на трайни насаждения. През първата година от засаждането на касиса се препоръчват интензивни междуредови и вътрередови вегетационни обработки. От втората година в касисовите насаждения се допуска употреба на следните почвени хербициди срещу едногодишни житни и някои двусемеделни плевели -  метолахлор (Дуал голд 960 ЕК), пендиметалин (Стомп 330 ЕК) и напропамид (Девринол 4 Ф). За проява на добър хербициден ефект тези препарати изискват оптимална почвена влажност. При дози по-високи от 200 гр. а.в. на dka с т тербацил се засягат и някои многогодишни плевели, но тогава и касисът се потиска и добивите му намаляват (20).

Срещу широк спектър от двусемеделни и житни, в т. ч. и многогодишни плевели, при касиса в периода на покой може да се използва дихлобенил (Касорон 6,7 Г). През вегетацията на касиса, при заплевеляване с едногодишни и многогодишни плевели, може да се използват всички регистрирани в страната балурициди.

Къпини

КъпинаИ при къпините, когато предстои да се създава насаждение, трябва да се спазват всички посочени изисквания за интегрирана борба с плевелите в началото на раздела. През първата година младите къпинови насаждения трябва да се обработват неколкократно в междуредията и в редовете. От изпитаните при ткъпините хербициди през първата година от засаждането безопасно може да бъде приложен пендиметалин (Стомп 33 ЕК). През вегетацията на къпината без риск може да бъдат приложени всички регистрирани в страната балурициди.