Криза за картофи застрашава пазарите в Молдова. Възможно е потреблението да стане напълно зависимо от вноса. Това прогнозират анализатори, имайки предвид факта, че площите за отглеждане на тази култура са намалели до критичните 19 хиляди хектара.

Животновъди и картофопроизводители могат да разсрочват кредитите си

„Ситуацията в този отрасъл наистина е много тревожна“, коментира председателят на Асоциацията на картофопроизводителите в страната Петер Илиев. Според него проблемът съществува отдавна.

„През втората половина на миналото вече десетилетие фермерите започнаха да намаляват площите за отглеждане на картофи. Съкращаваха ежегодно по 1-2 хиляди хектара. Така към 2019 г. като цяло в страната те намаляха до 19 хиляди. Реколтата от такава площ може да покрие едва 60-70% от потреблението“, твърди Ивиев.

Последвалият ръст на цените в страната и резонно засиленият внос поставили производството и потреблението в омагьосан кръг, излизане от който според експертите ще бъде много трудно.

Още през зимата на 2018 г. обстановката се е усложнила. Само за месец и половина цената на картофите скочила с безпрецедентните 40%. Кризисната ситуация с аномално високите цени обаче не станала стимул за ръст или поне стабилизиране на прозводството. Вместо стимулиране чрез субсидии за посадъчен материал и отглеждане, по думите на Илиев властите задействали механизми по либерализация на вътрешните пазари.

Допуснато било да се продават картофи с ниско качество и дори такива, повредени от болести и загнили. Така само за два месеца в 116 от общо 130 партиди с вносни картофи били намерени карантинни патогени. По-дребните вероятно ще бъдат използвани като посадъчен материал, смята Илиев, което е пряка заплаха за бъдещото производство.

На изхода на така създалата се напрегната ситуация молдовският потребител има на практика „бонус“ във вид на не толкова висока цена на картофите. Средните цени например през август били в диапазона 5-7 леи, т.е. 30-40 цента за килограм.

В началото на 2020 г. тенденцията не се променя и затова прогнозите за следващия сезон са по-скоро песимистични. Увеличение на засадените с картофи площи не се очаква. Напротив – възможно е да бъдат намалени още, което ще направи страната още по-зависима от вноса.