Фермери от Благоевградска област излязоха на протест при пътния възел Симитли с искане за запазване на досегашните плащания за животни и мляко.

Земеделски производители вдигат протест: Писна ни от своеволия

Ако Стратегическият план за земеделие не бъде изтеглен от Брюксел и не бъде коригиран, ще последват блокади на основни пътища в страната, заканиха се животновъдите, информира БНР. 

Около 12 часа бе направен неуспешен опит за блокада на пътното платно - един от протестиращите падна и си навехна крака, а след това бе прибран в полицейски автомобил.

Едва 30 животновъди от района дойдоха на пътен възел Симитли, на който се събира трафикът към Кулата и София и към Банско и Гоце Делчев.
Заради информацията, че се готви блокада на пътната артерия, полицейското присъствие на място бе засилено – в пъти повече от фермерите.
Над 50 служители на органите на реда образуваха кордон и не позволиха на фермерите да излязат на пътното платно.

С разочарование председателят на Съюза на животновъдите Иван Чолаков призна, че е очаквал поне 500 души на протеста, както и подкрепа от други браншове, също недоволни от Стратегическия план за земеделие.

Въпреки това дошлите на протеста се заканиха да организират блокади в цялата страна.

"Има повече пари за консултантски услуги, отколкото за животновъдство и земеделие…Протестираме тук, ако не колегите в Северозапада и нагоре ще се включат и те в протестите. Ще затваряме всички пътища всяка седмица", споделиха протестиращи, цитирани от националното радио.