На 1 декември, четвъртък, земеделски производители планират да блокират движението на автомагистрала „Струма“ до град Симитли. Протестът е с начален час 11:00, съобщават организаторите от Съюза на животновъдите в България (СЖБ).

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

„Имаме намерението цял ден да не пускаме движението и да стане тапа, защото ни омръзна от Министерството на земеделие да си правят своеволия. Звънят ни хората от цялата страна, защото на всеки му е писнало. Не можем да се спотайваме, а трябва да си търсим правата“, коментира за Агри.БГ Иван Чалъков – председател на съюза.

От бранша настояват Стратегическият план за българското земеделие да бъде върнат за преработка. Да не се изваждат работещи мерки за подпомагане и да се допълнят нови, от които стопаните да могат да се възползват.

„Писна ни от схемаджийски неща. Милиони левове отиват за хъбове, семинари, дивечови ниви, но не и за земеделие. Защо спират мярката за поддържане на затревени площи с висока природна стойност? С 35% падат ставките за млечни крави под селекция, а инфлацията е с 45% нагоре. Плащанията за автохтонни говеда също са намалени – с 60-70%, защо“, пита зооинженерът.

Освен че планират да блокират движението към Гърция, от СЖБ са изпратили писмо до президента с искане Министерството на земеделието в лицето на министър Явор Гечев незабавно да освободи от длъжност следните директори на дирекции и един съветник:

•    Аделина Стоянова – директор на Дирекция „Директни плащания“;
•    Елена Иванова – директор на Дирекция „ПРСР“;
•    Георги Праматаров – директор на Дирекция „Идентификация на земеделски парцели“;
•    Светлана Боянова – съветник на земеделския министър.

„Ако Министърът на земеделието не предприеме своевременни действия, молим лично да си подаде оставката като такъв“, настояват още организаторите на протеста.