Продължава да намалява производството на свинско месо в Европейския съюз, сочат данните на европейската статистическа служба. 


Свиването на производството води до увеличаване на цената. Като се добавят и регулациите за хуманно отношение към животните, изискването за купиране на опашките, Директивата за индустриалните емисии и Зелената сделка, всички тези изисквания и политики плюс плановете за премахване на клетъчното отглеждане в свиневъдството, водят след себе си нуждата от повече инвестиции, по-малко производство и по-висока себестойност“, коментира за Агри.БГ Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. 

От началото на годината Испания, която е най-големият производител, на свинско месо в ЕС, има 11% намаление на износа към трети страни, предимно Китай, който е главният партньор и други азиатски държави, сочи статистиката.

„Има няколко фактора за тази промяна - главната причина са всичките тези регулации в Европейски съюз, които водят до повишена себестойност на продукта и Европа не е конкурентоспособна на останалите големи производители. В резултат на което ЕС в момента губи сериозно пазарите си в Азия и те се заемат от Съединените щати и Бразилия. Тези страни увеличават се повече износа си към Южна Корея, Япония, Китай и Австралия и реално това се случва в момента със свиневъдния бизнес“, каза още Михайлов. 

Проблемите, с които се сблъскват свиневъдите, а и всички останали земеделски производители в ЕС, са добре известни на брюкселските чиновници, но те са неспособни да генерират решения за справяне със ситуацията. 

Съвсем скоро има европейски избори, от тях ще зависи накъде ще потегли Зелената сделка, както и кой ще бъде новият земеделски комисар. „Посланията са, че Зелената сделка няма да се премахне, но би се трансформирала в посока да се облекчат малко фермерите, защото им дойде в повече всичко това“, споделя още Димитър Михайлов, който е участвал в срещата с еврокомисаря Войчеховски на 21 май, но не е успял да получи отговор на темите, които вълнуват бранша. 

Опасенията в сектора са, че европейските производители ще изгубят напълно конкурентоспособност, а Бразилия и САЩ ще ни залеят с месо. По този начин Зелената сделка сама ще се спре, защото няма да има производители, които да я изпълняват. 

От 2027 г. ще бъде в сила и Директивата за индустриалните емисии, според която всички свинекомплекси с над 350 животински единици (700 свине-майки) ще бъдат задължени да използват комплексно разрешително. Повечето български свинеферми ще бъдат засегнати от новата европейска регулация. 

Най-големите предприятия са задължени да имат комплексни разрешителни, но в бъдеще тежестта ще падне и върху малките и средните свинеферми. „Регулациите в случая демотивират производителите, особено малките и средните. Освен това се стига до концентрация на производството, което води до намаляване на конкуренцията“, коментира още Михайлов. 

Единственият начин е да има балансирано производство, но това трудно се постига.