Схемата за еднократна подкрепа за намаляване на производството на мляко бе обявена в страните от ЕС през юли 2016 г. и бе приложена през последното тримесечие на годината до януари 2017 г.

544 млн. литра мляко е преработено за година

Целта на схемата се заключваше в това да спомогне за уравновесяване на последствията от кризата в млечния сектор, да намали количеството на произвежданото мляко, достъпно на пазара, и по този начин да повиши цената на реализация за фермерите.

В схемата са взели участие около 48 000 млекопроизводители, което е довело до намаляване на общия обем на произведеното мляко с около 834 000 т, се казва на сайта на ЕК.

От първоначално заделения бюджет в размер на 150 млн. евро – около 112 млн. евро са били използвани за компенсацията на усилията на фермерите. 

За поощряването на последните към редуциране на производството на мляко схемата предложи подкрепа във вид на 14 евро цента за всеки килограм мляко, който бъде съкратен.

Финансовата помощ бе изплатена на фермерите само на основа фактическо намаляване на производството, след като са предоставили доказателства за това пред местните власти.

Тази схема спомогна за ефективното балансиране на млечния пазар в целия ЕС. Това се отрази на повишаването на цените на млякото. Средната цена през април 2017 г. възлиза на 32,79 цента/кг, което е с 21% по-вече, сравнено със същия месец година по-рано.