Ниските изкупни цени продължават да са най-голямата болка на животновъдите, показват резултатите от анкетата на Агри.БГ „Какво би ви отказало да гледате животни?“.

И въпреки че едва ли някой истински животновъд би се отказал лесно от животните си, защото е кален на тежък труд и всякакви трудности, то 34% от 297 животновъди споделят, че ако нещо би ги отказало, това ще са ниските изкупни цени на продукцията им.

Тази зима се оказа особено тежка за стопаните на селскостопански животни, заради драстичното увеличение в цените на фуражите. На фона на в пъти по-големите разходи цените на млякото не отбелязват съществено повишение, а някои споделят, че при тях изобщо няма такова. Известно увеличение се регистрира при изкупните цени на овчето мляко, а от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) заявиха пред Агри.БГ, че се очаква тазгодишните цени на млякото да бъдат около 1,40 лв. на литър без ДДС

Като следваща най-голяма пречка в работата участниците в анкетата ни са посочили тежката бюрокрация – 22% от отговорите. Същинската животновъдна дейност и всичките административни процедури, документи, срокове и прочее наистина не звучат като да си подхождат, особено при по-малките производители, които нямат работници и вършат всичко сами.

Именно проблемът с работната ръка е откроен от животновъдите като следващата най-голяма трудност в сектора. 15% от анкетираните са посочили това като причина, която би ги отказала в един момент от дейността им. Липсата на работници си е дългогодишна рана в родното селскостопанство изобщо, но през последната година сякаш съвсем се инфектира. В растениевъдството имаше масови сигнали за невъзможността да се осигури работна ръка по време на беритбените кампании, резитбите и други.

Въпреки че някакви мерки бяха взети, практически проблемът не е решен. Преди месец призив за спешни мерки за проблемите с работната ръка отправиха Националната федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“ в писмо до премиера Бойко Борисов, земеделския министър и социалния министър Деница Сачева. Нищо повече не се чу.

Разбира се, проблемите в сектор „Животновъдство" далеч не се изчерпват само с посочените дотук. Фермерите споделят, че недостатъчното подпомагане също ги демотивира (11% от отговорите), както и през това време големите разходи (5% от отговорите). Трудната физическа работа пък все пак е успяла да изплаши 5% животновъдите, участвали в анкетата.

В същото време 4% са категорични, че нищо не е способно да ги откаже от животновъдството. Така е, това е не само поминък, но и начин на живот, връзката с животните може да бъде също толкова неразривна, колкото с хората. И все пак не е разумно да се разчита, че всичко е безпределно и на животновъдите никога няма да им писне, по-умно е да не се стига до този предел.