С високата цена на фуражите се спекулира. Това смятат 43% от участвалите в тематичната анкета на Агри.БГ, провокирана от разнопосочните мнения и спор.

Зимното изхранване на животните се оказа предизвикателство за животновъдите този сезон. Докато цените на млякото не отбелязват значителен ръст, разходите за фураж растат на седмична база. От друга страна, месеци по-рано, по време на жътва, се видя, че сушата през 2020-а доведе до по-ниски добиви на зърно и по-лошо качество на продукцията.

Всеки си гледа от своята камбанария, но животновъдите не издържаха на натиска и биха камбаната, която отекна в земеделското министерство. Оттам решиха отпускането на извънреден de minimis специално за изхранването на животните. Редица асоциации и животновъди обаче изразиха мнение, че гласуваните ставки за помощта далеч няма да покрият разходите за фураж. Потвърждение на това се вижда и в анкетата на Агри.БГ.

На въпроса „Основателно ли поскъпнаха фуражите?” 12% от фермерите са отговорили: „Не, въпреки планираната държавна помощ съм пред фалит". 

13% пък смятат, че годината не е била тежка само за зърнопроизводството и че е нужно взаимо разбиране. Зърнопроизводителите обаче припомнят, че зърното е борсова стока и цената му се определя от външни пазари. 6% от анкетираните са изтъкнали този факт. Вярно е, че данните от борсите през последните месеца отчитат ръст на цените на фуражите.

Анализът на анкетата показва, че за най-обективна причина за поскъпването на фуража се възприема сушата. На второ място, след невиждащите основание в сегашните цени, е броят на участниците, посочили именно този отговор. Те са 20 процента от анкетираните.

На фона на тежката изминала година и очертаваща се такава зима, специално за животновъдите, никой от участниците не е споделил, че разполага със запаси, които биха му помогнали в настоящата ситуация. 

 АГРО АНКЕТИ