Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) очаква тазгодишните цени на млякото да бъдат около 1,40 лв. на литър без ДДС. Според асоциацията по всяка вероятност това ще са цените за целия сезон, научи Агри.БГ.

Цената на млякото: Какво казват фермерите и анализаторите

“Това, което предприехме от НОКА като инициатива през изминалата година, през 2021 г. го доразвиваме в повече региони в страната. Идеята е ние да събираме млякото от производителите и да го доставяме директно до рампата на съответното преработващо предприятие в страната”, обясниха от асоциацията.

С тази инициатива НОКА цели да пропусне прекупвачите, които често “изяждат” печалбата на животновъдите.

“През 2020 г. стартирахме пилотно с този модел в Стара Загора. Сега  мислим да продължим и в Добрич, Шумен, Бургас, Хасково, Кърджали и Враца - вече дори имаме готовност, тъй като сме закарали камиончета, които ще събират млякото. Оттук нататък предстоят срещи с фермерите, за да се уточнят линиите и още няколко организационни неща. Планираме обаче до края на месеца да сме готови”, коментира Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията пред Агри.БГ.

Цените на млякото: Има ли спекула?

По думите му проблеми с изкупуването на млякото винаги ще има. С новата инициатива на асоциацията обаче се цели да се постигнат по-добри цени за земеделците, но и също така самият модел на доставка да се утвърди.

“При всички положения цена по-ниска от 1,40 лв. на литър мляко ще е абсурдно предложение от преработвателите. Тръгваме от тази базова цена нагоре според качество, количество и отдалеченост. Това е минимумът, който тази година ще искаме за фермерите за овчето мляко. Разбира се, има и изключения - към момента цената на големите ферми е 1,50 лв. за литър без ДДС, като най-вероятно и тя ще тръгне нагоре”, заключи Караколев.