Оранжериите от последно поколение събират в себе си редица технологии, които са добре изпробвани от растениевъдите и са се доказали в практиката.
 
 
Оборудването, което осигурява оптимална жизнена среда за плодовете и зеленчуците в парниците, включват нискообемната хидропоника с използването на подложки от минерална вата, напоителни системи с обратен дренаж и съвременни автоматизирани системи за управление на микроклимата и хранителната среда.
 
Парниците от четвърто поколение набират популярност в Русия. Естествените климатични условия в страната ограничават възможностите за целогодишно производство на плодове и зеленчуци на открито. Международните санкции заради кризата в Украйна, обаче, накараха фермерите и властите да търсят начини са собствено производство на ценна растителна продукция.
 
Оранжерийният комплекс „Лазурен“ се намира в Приморския край, в Далечния Изток на Русия, на разстояние седем часови зони от Москва. Площта на парниците е 6 хектара. Там се отглеждат краставици, домати, чушки  и други зеленчуци. През 2014 г. стопанството започва мащабна реконструкция на площ от един хектар.
 
 
„В оранжериите има обособени зони със специално осветление, които се използват за отглеждане на разсад. Все още не използваме технологията за допълнително осветяване на културите, но обмисляме внедряването й в бъдеще“, разказва директорът на комплекса Наталия Дубровцева пред primgazeta.ru.
 
Нейните наблюдения показват, че добивите при капковото напояване в пъти превишават продукцията, отглеждана директно в почвата. А и качеството на зеленчуците е много по-добро. Краставиците израстват с еднакъв размер, сякаш са сортирани.
 
Обновлението в оранжериите обхваща не само технологиите, но и сортовете. Агрономите се отказали от местните руски сортове и избрали холандските хибридни краставици „Тристан“ и „Мелен“. Те са добри на вкус, устойчиви са при транспортиране и дават високи добиви.
 
„Избрахме сортове, които са разработени специално за капково напояване. Освен това постоянно експериментираме с нови, за да не изоставаме от последните тенденции“, обяснява директорът.