Поддържането на силна, базирана на правила многостранна търговска система, в основата на която стои Световната търговска организация (СТО), е важно за бъдещето на фермерите, убеден е земеделският еврокомисар Фил Хоган.

Земеделието – ябълката на раздора в преговорите със САЩ

На заседание на Комисията по земеделие към Европейския парламент (ЕП) експертът припомни, че ситуацията в СТО остава напрегната. Има постоянна заплаха от едностранни мерки, които вредят. Като пример той даде търговското напрежение между САЩ и Китай.

Друг проблем на световната търговия е, че САЩ продължава да блокира назначаването на съдии на Апелативния орган на СТО. Според Хоган ако той не се реши в най-скоро време, системата ще бъде парализирана до декември 2019 г. и механизмът за уреждане на спорове няма да продължи да функционира както досега.

Хоган: „Нужно е да реформираме и укрепим световната търговска система, а не да я рушим. Вече виждаме възможната вреда, която едностранните действия на някои страни могат да причинят на селскостопанския сектор.“

По думите му евродепутатите трябва да се фокусират върху това, да се справят с мерките, които прилагат страни като Китай, САЩ и Индия. Те са в подкрепа на тяхното земеделие, но за сметка на това силно нарушават световната търговия.

В момента преговорите за селското стопанство в СТО са замразени, тъй като много членове не отстъпват от твърдите си позиции, които са заявили на последното заседание в Буенос Айрес в края на 2017 г. Хоган определя перспективите за селското стопанство като недобри, поне до следващата министерска среща в казахстанската столица Астана през юни 2020 г.

„Трябва да бъдем готови да преговаряме, ако възникне такава възможност през следващите 11 месеца. И, разбира се, постигнатият напредък по текущата реформа на ОСП само ще засили позицията ни за преговори в СТО,“ убеден е еврокомисарят.