По-големият внос на ягоди в ЕС има отрицателно въздействие върху продажбата на ягоди от Полша. Въпреки ръста в производството, от юли до ноември общият износ на ягоди от страната към купувачи от ЕС е намалял със 7,7% на годишна база, съобщава изданието sadyogrody.pl, позовавайки се на думите на Мариуш Дзиулски, експерт в сферата на земеделския пазар. В анализа си той обръща внимание на засилващата се конкуренция от страни извън ЕС.

Кои български плодове и зеленчуци са в отстъпление?

Дзиулски прави прогноза за очакванията към предстоящия сезон на ягодите. Той пояснява, че реколтата от ягоди в Полша през 2018 г. е била около 196 000 тона – т.е. с 10% повече от година по-рано. Увеличаването на реколтата е оказало положителен ефект върху производството на замразени ягоди (+7% на годишна база) и концентрат (+42%). Тези показатели експертът обяснява с по-лошото качество на събраните плодове, дължащо се на високите температури.

Ниското ниво на запасите от ягоди заради слани през 2017 г., по-слабата реколта и по-малкото производство в Испания и Китай провокираха слабо понижаване на цените на ягодите. По данни на Дзиулски спадът в цените възлиза на 9-13% за година. При цените на замразените ягоди от Полша през втората половина на 2018 г.  е отчетено понижаване от около 11% на годишна база.

Експертът отчита и ефекта от нарастващата конкуренция от страна на вноса.

По данни на Евростат през 2018 г. вносът на замразени ягоди в ЕС се е увеличил с 31% на годишна база, до рекордно ниво от 159,000. Най-силно въздействие са оказали нарасналите доставки на ягоди от Мароко и Египет – съответно с 35% и 72% за година.

Висок ръст на доставките на замразени ягоди има и от страните от Северна Африка и Украйна.

По-големият внос в ЕС има отрицателно въздействие върху продажбата на ягоди от Полша, категоричен е Дзиулски. Той прогнозира увеличаване на запасите от плода в края на периода 2018/2019. Този фактор ще упражни натиск върху понижаването на цените.

Най-важният фактор за развитието на сезона, допълва Дзиулски, ще бъде обемът на местното производство през 2019 г.