По какъв начин ще се разпределят субсидиите за земеделските стопани през следващия период на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. все още не е ясно. Това е един от основните дебати на ниво ЕС и по него се задава тежък дебат.

В момента парите за земеделие в ЕС се разпределят в два стълба - директни плащания на площ или стопанство и за инвестиционни мерки за развитие на селските райони. Съотношението между тях на ниво държава членка е различно, но има сравнително еднаква тежест в общоевропейския бюджет. Някои от държавите, сред които Великобритания и Полша, вече заявиха публично, че предлагат да бъдат намалени директните субсидии за сметка на мерките за развитие на селските райони.

Не всички обаче подкрепят такова предложение, включително и Франция.Българската позиция по ОСП също се оказва, че не е достатъчно активна. Въпреки усилията да бъдат запознат по-голям кръг от фермери с ОСП и да дават предложения, то темата не е особено вълнуваща за хората на полето.

В интервю пред в. Дневник министър Мирослав Найденов беше попитан по въпроса за въвеждането на таван на субсидиите, както бяха предложили някои от страните-членки и той отговори: "Аз съм разговарял и с браншовите организации и те го подкрепят. Аз не мога да изразя само позицията на администрацията и те го подкрепят".

Разминавания има и при вижданията на Европейския парламент с тези на Европейската комисия. На 28 Май тази година европарламентът посочи, че директните плащания трябва да бъдат обвързани с дейността на фермерите така, че те да бъдат стимулирани да допринасят за опазването на природните ресурси.

Евродепутатите се обединиха около мнението, че бюджетът на ОСП трябва да бъде запазен, националните бюджети трябва да бъдат обвързани със средни стойности, определени за ЕС, трябва да бъде поставен таван на най-големите плащания и да бъде предвидена нова бюджетна линия за пазарните мерки.

Синдикати пък предложиха субсидиите да са обвързани със социалната политика на фермерите, т.е. големите стопанства да получават милионите си, както и до сега, в случай, че те са наели определен брой работници и им заплащат месечно възнаграждение.

Чу се и предложение преките плащания да са обвързани и с усилията, положени от фермерите за опазване на природните ресурси. На ниво ЕС дискусиите продължават.