Производството на домати е с 25% по-ниско тази година, отколкото миналата.  Това сочи оперативният анализ на основните земеделски култури, публикуван вчера от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Корнишони и горски плодове не достигат на българския пазар

От ведомството припомнят, че данните са оперативни и служат по-скоро за ориентация за текущото състояние на пазара.

Лек ръст отчита реколтата на пипер с 2,3% и на картофи - с 5,3%. Доматите, пипера и краставиците основно задвижват надолу и вноса на пресни зеленчуци за периода януари-септември 2019 г., сравнен със същите месеци на 2018 г., по данни на НСИ. Общият спад на импорта е с 1,7% до 202 хил. т. Най-много относително намаляват внесените от чужбина краставици и корнишони (15,3% или 2,9 хил. т), след тях е пиперът с 14% или 3,3 хил. т и накрая са доматите, със 7% относителен, но най-голям абсолютен спад в импорта от 4,7 хил. т. 

Значително по-нисък е износът на пресни зеленчуци от страната за разглеждания период. Той достига 30,5 хил. т, което е с 27% надолу от миналата година. Това се дължи най-вече на спадналия експорт на бобови зеленчуци - с 9,7 хил. тона (62,7%) и сладка царевица – с 3,6 хил. тона (94,7%). Изкупната цена на оранжерийните домати към момента е с 19,8% по-висока от същото време на миналата година, като на 13 декември 2019 г. е била 2,24 лв./кг. Картофите са поевтинели с 13,3% за периода до 0,65 лв./кг.

Сред трайните насаждания се забелязва ръст в производството на кайсии, праскови и вишни, съответно с 43%, 21% и 18% през 2019 г. спрямо 2018 г. За разлика от тях, се свива продукцията на круши, ябълки и череши - с 30%, 12% и 10%. Крушите бележат най-сериозен спад и в количеството реколтирани площи (засяти - пропаднали площи) за периода - с 12%, и в средния добив на декар - 20,5%. Изкупните цени на ябълките са средно 1,12 лв./кг към 13 декември 2019 г., което е с 3,7% нагоре от година по-рано.

През 2019 г. намалява реколтата от грозде - както от десертни, така и от винени сортове. Въпреки, че има леко увеличение на количеството реколтирани площи с винени лозови масиви, спадът в средните добиви от близо 12% спрямо 2018 г. води до отрицателен ръст на продукцията с 11,3% през тази година. Десертните сортове се представят малко по-добре, като тяхнатареколта е с близо 5% по-ниска от миналогодишната, при намалено количество реколтирани площи и намален среден добив от тях.