Данните от последния анализ на пазара на плодове и зеленчуци, изготвен от Министерството на земеделието, показва, че от късните есенни месеци на 2019 г. до ранните пролетни на 2020 г. относителният дял на българските плодове и зеленчуци на пазара е изключително нисък. Добрата новина е, че през лятото количествата българска продукция се увеличават. 

Увеличават се пъпешите, дините, крушите и сливите

Съотношението между продажбите на български домати и домати от внос през месец юли тази година показва лек превес на българските - 53% към 47%. 

При продажбите на краставици значителен дял има българското производство - 83%, а вносните са съответно 17%.

Относителният дял на пазара на българските картофи също е по-голям и е 74%. Количествата вносни ябълки преобладават, като съотношението е 89% към 11%. През месец юли около 65 - 70% от предлаганите на пазара кайсии и праскови са български. 

Агроанализът за август показва, че на годишна база изкупните цени на повечето плодове растат, а при зеленчуците увеличение има само при зелето и тиквичките.

През август на месечна база кайсиите поскъпват с над 21%, а останалите сезонни плодове поевтиняват спрямо юли. Най-голям спад в цените на едро се отчита при сините сливи и пъпешите. 

На годиишна база обаче всички наблюдавани плодове поскъпват, като по-значително е то при ябълките, кайсиите и прасковите. 

При зеленчуците августовските цени на краставиците, тиквичките и зелето се повишават, а на червените чушки, картофите, лука и морковите се понижават в сравнение с юли. Увеличение се отчита при цената на едро през при зелето и тиквичките. Най-голямо поевтиняване на месечна база има при червените чушки – 17,9%, и при картофите – 9,6%.

През август спрямо година по-рано най-много са поевтинели лукът, краставиците и картофите – съответно с 20,2 %, 13,7% и 10,8%. 

В цените на дребно увеличение има при всички плодове, но доматите, картофите, краставиците, лукът и морковите значително поевтиняват за една година.