След неколкомесечно разследване, изданието The New York Times публикува материал, посветен на темата как олигарси и популисти прибират милиони от бюджета на ЕС, съобщи DW.

Кои животновъди няма да получат обвързана подкрепа?

Излизането на публикацията провокира ответна реакция от страна на ЕС. Оттам обявиха, че Европейската комисия има „нулева толерантност към измамите“ и „много ясни правила как трябва да се управляват фондовете“.

Какво точно написаха американците, което насочи погледите на света към случващото се в ЕС и в частност, в селскостопанския сектор? Какво казва за нас разследването?

След месеци проучване и анализи, колегите от The New York Times са открили, че 59 млрд. евро от бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) не отиват пълноценно към фермерите, а биват използвани не по предназначение от корумпирани държавни служители, особено в Унгария и Чехия.

Според изданието земеделските субсидии са „обвити от корупция“, а за реформа на субсидиращата система почти не може да става и дума.  

Ето какво пише The New York Times:

По време на комунизма фермерите се трудеха по полетата в Чаквар, малък град, разположен западно от Будапеща, отглеждайки пшеница и царевица за правителство, което впоследствие открадна земите им.

Днес техните деца се трудят за нови господари, група от олигарси и политически патрони, които са придобили обработваемите земи, чрез непрозрачни сделки. Те са създали съвременна версия на феодална система, давайки работа и подкрепа на съгласните и наказания на протестиращите.

Тези имотни барони, оказва се, са финансирани и стимулирани от ЕС.

Всяка година блокът от 28 страни дава 65 млрд. долара под формата на земеделски субсидии в подкрепа на земеделците на континента и в опит да се съхранят живи селските райони. Но в Унгария и повечето централни и източни страни в Европа, парите отиват към малцина силни и свързани помежду си хора. Премиерът на Чехия е прибрал десетки милиони долари като субсидия само през миналата година. Субсидиите са провокирали заграбването на земеделска земя в мафиотски стил в Словакия и България.

Европейската земеделска програма в наши дни се използва от същите антидемократични сили, които заплашиха съюза отвътре. Това е така, защото правителствата в Централна и Източна Европа, някои от които управлявани от популисти, разполагат с голяма свобода в начина на разпределяне на субсидиите.

Разследването на The New York Times, което е засегнало 9 страни от ЕС, установи, че системата на субсидиране е умишлено непрозрачна. Тя грубо подкопава екологичните цели на ЕС и е обвита в корупция.

Европейската машина в Брюксел разрешава тази корупция, тъй като конфронтирането й ще означава промяна на програма, която спомага за удържането на целостта на съюза. Позициите на европейските лидери се разминават по много теми, но всички те разчитат на щедрите субсидии и свободата за похарчването им.

Поради това фокусът на Брюксел за в бъдеще не е да изкорени корупцията или да затегне контрола. Вместо това законодателите ще дадат на националните лидери повече свобода как да харчат парите, пише още The New York Times

пари

Според New York Times земеделската политика представлява 40% от разходите на ЕС, а някои законодатели в Брюксел нямат и идея за какво отиват парите.

Едно от местата, където парите стигат, е окръг Фейер, родното място на унгарския премиер Виктор Орбан. Той сериозен критик на европейските елити, но същевременно е щастлив да приеме парите от ЕС. Според американското разследване Орбан използва субсидиите, за да обогатява своите приятели и роднини, за да защитава политическите си интереси и да наказва опонентите си. Изданието проследява механизмите на действие на унгарския премиер, който през годините помага чрез властта си на своите приятели и роднини да придобият хиляди акри държавна земя. Включително на приятел от детството, който впоследствие се превръща в най-богатия човек в страната. А, както знаете, този, който притежава земя, има право на субсидии в размер на милиони от ЕС.

Това е една абсолютно корумпирана система, казва Жозеф Ангиан, който е бил зам.-секретар по земеделските въпроси на Виктор Орбан.

В Чехия най-големият получател на субсидии е Андрей Бабиш. Милиардерът-земеделец също е и премиер. Разследването на Times показва, че фирмите на Бабиш в Чехия са прибрали поне 42 млн. долара земеделски субсидии през миналата година.

В България субсидиите спомагат за благополучието на фермерския елит. Българската академия на науките установи, пише американското издание, че 75% от основния тип европейски земеделски субсидии в страната стигат до ръцете на около 100 реципиента. Тази пролет властите осъществиха акции срещу корупцията. Един от най-големите производители на брашно в България бе обвинен в измама с европейски фондове.

В Словакия главният прокурор заяви, че съществува „земеделска мафия“. Фермери сигнализирали, че са били бити и прогонвани от земите им, за да получат престъпниците жадуваните субсидии. Журналистът Ян Куциак бе убит миналата година, докато разследваше италиански мафиоти, които са сложили ръка върху земеделската индустрия.

Въпреки всичко това, въпреки предложените реформи, Брюксел и много други европейски столици гледат встрани.

През 2015 г. ЕС отхвърли доклад, който препоръчваше затягане на контрола върху земеделските субсидии като начин за възпиране на заграбването на земи в Централна и Източна Европа. Европейският парламент, пише The New York Times, отхвърли тази възможност да спре порочната практика на политиците да извличат полза от субсидиите, които сами управляват.