Последен изпит предстои да положат възпитаниците на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич.

Още 750 бъдещи фермери ще черпят опит от бенефициенти по ПРСР

Бъдещите земеделци ще покажат умения по управление на трактор и зърнокомбайн пред представители на Министерството на земеделието, Контролно-техническата инспекция и учители.

„Изпитът трябваше да се проведе по-рано, но извънредното положение заради COVID-19 промени всичко”, съобщи директорът на ПГАС инж. Господин Господинов. 30 са абитуриентите, които завършват през тази учебна година специализираната гимназия.  

Отличие за принос в механизацията на земеделието получи учебното заведение в края на 2019 г. Призът е оценка на дългогодишните усилия на Аграрната гимназия да оборудва училището с модерни машини, които да са полезни както за учебния процес, така и да допринесат за агробизнеса на Добруджа. 

Повече от 3 години училището работи за осигуряване на нова обучителна техника, необходима за целия цикъл на производството в едно растениевъдно стопанство. „Успяхме да се снабдим с дискова брана, плуг, трактори. Единственото, което липсва в нашия автопарк, е комбайн за прибиране на реколтата”, допълни инж. Господинов. 

Модернизацията на машинно-тракторния парк става възможна чрез спечелените проекти. Сериозна помощ оказват и бивши възпитаници на Аграрната гимназия, които в момента развиват успешен земеделски бизнес в Добричка област. 

170 ученици се обучаваха през учебната 2019/2020 г. в гимназията в Добрич. Професиите, с които излизат, са техник на селскостопанска техника и производител на селскостопанска продукция.