За прекратяването на роевото състояние на пчелните семейства около 10-15 дни до главната паша се постъпва по същите начини както при ранното роево състояние. Разликата е че налитането на летящите пчели се извършва не върху оплодена майка, а върху зрял маточник.

Това ще стане по време или към края на главната паша. Тези пчели почти няма да участват в главната паша, а ще бъдат консуматори на готовите хранителни запаси след пашата. Излюпената от зрелия маточник млада майка за това време ще се оплоди и ще започне да снася в началото на главната паша. Така тя ще смени старата след обединяването на двете семейства. По този начин ще се прекрати роевото състояние и пчелното семейство ще посрещне главната паша с малко количество открито пило и много летящи пчели, които ще участват активно в събирането на мед и прашец. Възможно е ако има и друга главна паша, двете майки да се оставят да снасят едновременно. Семействата се обединяват преди настъпването на главната паша. Роевото състояние преди главната паша може да се прекрати и като разменим местата на кошера с роево семейство с друг кошер, чиито семейство не е изпаднало в роево състояние. Важно е и двете семейства да са здрави. Размяната трябва да стане по обяд, като предварително дъната и прилетните дъски на двата кошера трябва да се натъркат с маточина или лук. След смяната на местата, летящите пчели на роевото семейство попадат в нормалното и започват да се включват активно в работа. Пчелите на нероевото семейство увличат със своята енергия бездейните пчели в роевото семейство. Те прогризват маточниците и роевото състояние се ликвидира. Този начин е още по-лесно изпълним, когато в един и същ кошер (многокорпусен или дадан-блатов) над роевото семейство има друго помощно. Те имат обща миризма. Достатъчно е само да се разменят местата на целите корпуси с двете семейства и така пчелите прекратяват роевото състояние. Когато са в лежак, двете семейства заедно с питите си разменят местата. При този начин едновременно с размяната в зависимост от нуждата се разширява и обемът на кошерите с корпус или магазин, който е зареден с изградени пити и восъчни основи.

Изкуственото роене се извършва най-лесно при многокорпусния кошер. Използват се презимувалите над основните семейства нуклеуси със запасни майки, формирани през предишната година към края на последната паша. В началото на цъфтежа на първата главна паша (акация, ливади), нуклеусното семейство заедно с целия корпус се поставя на отделно дъно, покрива се и се премества на друго постоянно място в пчелина. Там то продължава да се развива като отводка. Голяма част от летящите му пчели се връщат и налитат в основното семейство. Така те го подсилват за използване на главната паша. Според нуждите на основното семейство се дава допълнителен корпус за складиране и преработване на нектара. По-нататък грижите за отводката се свеждат до разширяване с втори корпус, който се зарежда с изградени пити и восъчни основи. Когато отводката е със стара майка, тя се сменя с млада която е оплодена. Друг вариант е следния - по време на последната главна паша старата майка се отнема. След 2-3 дни се дава зрял маточник от добър произход.

След главната паша, се прави проверка на хранителните запаси. При необходимост пчелните семейства допълват запасите си, чрез своевременно подхранване. До момента на зазимяването отводката се развива в пълноценно семейство. При многокорпусните кошери, изкуственото роене може да стане и чрез разделянето им на половина и образуване на сборни отводки.

Вижте още:

Повреди в пчелните кошери причинени от мишки

Ролята на инвентара за разпространението на болестите по пчелите и пилото

Пеперудата мъртвешка глава краде мед от кошерите