Очакваме в края на май или в началото на юни СЕУ да започне да работи. В момента изчакваме наредбите да бъдат приети, за да може да имат своето нормативно основание да прилагат и системата. Това коментира за Агри.БГ зам.-министърът на земеделието Иван Капитанов, по време на Националния събор на овцевъдите.


"СЕУ е важна, защото позволява на бенефициентите, които имат тази технологична възможност и знания, да я използват. Това разтоварва от своя страна нашите общински служби по земеделие и натрупването, което става при кандидатстване. Така че развитието и прилагането на СЕУ е приоритет и за напред", обясни Капитанов.

По думите му причината тазгодишната кампания да се забави е заради изпратената нотификация към Брюксел във връзка със Стратегическия план на България. Нотификацията беше изпратена на 26 април 2024 г.

"Към момента очакваме официалното одобрение на тези изменения. Това, което имаме като информация от дата 23 май 2024 г. е, че вече сме почти на половината от площите, които са допустимите от предходната кампания като размер. Около 26 000 заявления бяха подадени през нашите общински служби до 23 май 2024. Така че нещата са динамични. Това, което призоваваме нашите земеделски производители е да бъдат активни. А тези, които имат готовност, своевременно при отваряне на системата, ще бъдат информирани", добави той.

Капитанов е категоричен, че към настоящият момент ведомството не обмисля удължаване на кампанията. Крайният срок за кандидатстване без санкции е до 24 юни 2024 г.