За първа година организаторите на Националния събор на овцевъдите връчват премиум знак и плакет за качество и вкус. Идеята е да поощрят родните производители и да ги мотивират да продължават да произвеждат своите качествени продукти.

“За първи път освен медал за вкус и качество, победителите получават и графичен знак - еталон, който ще имат право да поставят върху опаковката на своята продукция”, обясни Симеон Караколев, организатор на Събора на овцевъдите.

Категориите в конкурса бяха общо 7 - за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален (иновативен) продукт. А първите места бъдат наградени с плакет и златен медал за вкус и качество.

Ето и победителите в различните категории: 

- фермерско овце сирене 

1 място - Ферма "Азер" - Белоградец

2 място - Мандра "Строево"

3 място - Ферма "Аваси"

- фермерско козе сирене 

1 място - Мандра "Хаджи Димитър"

2 място - Ферма Благовец"

3 място - Мандра "Ръченица"


- фермерски кашкавал от овче мляко 

1 място - Мандра "Строево"

2 място - Ферма "Вълови"

3 място - Ферма "Благовец"


- фермерски кашкавал от козе мляко 

1 място - Мандра "Ръченица"

2 място - Мандра "Хаджи Димитър"


- оригинален продукт от овче мляко 

1 място - Сладолед "Елина" - маскарпоне

2 място - "Златно руно"

3 място - Фермерски сладолед "Елина"


- оригинален продукт от козе мляко 

1 място - Йогурт "Елина"

2 място - Мандра "Букови", с. Ясеново

3 място - Сладолед "Елина" - чийзкейк
 

- фермерско кисело мляко 

1 място - Ферма "Аваси"

2 място - Мандра "Ръченица"

3 място - "Златно руно"

Продуктите бяха оценявани от експертно жури за плътност, структура, цвят, масленост и вкус. А самото награждаване води зам.-главният редактор на Агри.БГ - Христина Василева.

Национален събор на овцевъдите се провежда на площ от 130 000 квадратни метра, като в трите дни организаторите очакват над 250 000 души да посетят събитието. Заповядайте до 26 май на поляните край Петропавловския манастир.