Имайки предвид ключовото значение на Германия в създаването на бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП), струва си да обърнем внимание на погледа на коалицията зад Меркел относно селското стопанство, върху който наскоро бе хвърлена светлина от анонсираната правителствена програма с оглед изборите в Германия през септември тази година, пише Алън Матюс, експерт по селскостопанските въпроси в ЕС.

ЕК вече с повече яснота за бъдещето на европейските финанси

По думите му социологическите проучвания сочат, че е напълно възможно Ангела Меркел да бъде преизбрана. Това допълнително насочва фокуса на вниманието към програмата, с която подкрепящата я коалиция излезе наскоро.

Сред основните ангажименти виждаме планове да се запазят директните плащания след 2020 г., продължаване на структурата от Първи и Втори стълб на ОСП, подобряване на инструментите за управление на кризи и др.

В програмата, озаглавена „Селското стопанство има бъдеще“, се казва още:

- Селското стопанство, горите и хранителната индустрия в Германия допринасят сериозно за икономическата активност, но също така и за качеството на живот, културата и управлението на земите. Тези сектори осигуряват ценни и съвременни професии, тренинги и специализация конкретно в селските райони.



- Ние винаги сме били част от селското и горското стопанство. Ценим в частност съвременното семейноориентирано селско стопанство и диверсификацията на семейния бизнес. Искаме да ги стимулираме и да ги запазим. Селското стопанство има бъдеще в Германия. Нашата мисия е диверсифициране, устойчивост, конкурентоспособност, базирано на земята земеделие в ръцете на семейни ферми.

- Стоим зад запазването на процеса на създаване. Отричаме клонирането на животни. Искаме да има партньорство между селското стопанство и обществото и затова ще стимулираме този диалог. Заставаме зад защитата на собствеността. Целим да има отделни министерства на земеделието и на хранителната индустрия.

- ОСП на ЕС е изключително висок приоритет за нас. За сме запазването на модела с два стълба. Освен това смятаме, че директните плащания трябва да се запазят и след 2020.

- Ние сме доверени партньори на фермерите. Имаме намерение да подкрепяме активните земеделски производители, младите фермери и малките и средни по размер предприятия.

- Искаме фермите да разполагат с повече време за операциите, свързани с растителните култури и добитъка. Поради това възнамеряваме да намалим административната тежест.

- Възнамеряваме да стартираме иновационен фонд за фермери. Искаме да ускорим технологичния, биологичния и дигиталния процес, визирайки прецизното земеделие чрез изследвания в областта и иновации. По този начин ще допринесем за защитата на ресурсите и справянето с климатичните промени. За нас равномерната експанзия на дигиталната инфраструктура в селските райони е важна.

- Конвенционалното и биологичното земеделие за нас не са в опозиционни отношения. Те трябва да бъдат окуражавани.

- Чрез стратегия за управление на животновъдството искаме да създадем по-добро социално приемане и да подобрим инвестициите и безопасността на предприятията. Селското стопанство и благоденствието на животните не са противоположни понятия, те зависят едно от друго. Допълнителните подобрения в защитата на животните ние разглеждаме като предизвикателство и ще се борим да отговорим на стандартите на ЕС. За коалицията защитата на животните е важна тема, тъй като те са наши приятели.



- Защитата на видовете е важна и незаменима.

- Земята е основа за производството на нашите фермери. Искаме да ограничим използването на земя и поради това възнамеряваме да реформираме и да опростим системата за компенсаторни зони. Коалицията предлага компенсациите да не са под формата на допълнителна земя, а чрез финансови средства. Целта е да се избегнат екологични проблеми.

- Основната цел на селското стопанство е доставката на храна. Искаме да стимулираме оценката на тези висококачествени продукти чрез образоване на потребителя от детска възраст. По този начин храната ще се използва по оптимален начин и ще се намалят отпадните продукти.

- Пазарните цени трябва да са справедливи и производителите трябва да имат възможност да генерират достоен приход. Искаме справедлива търговска мрежа, пазарно отговорна както към преработвателите, така и към търговците на дребно. Искаме да подобрим инструментите за справяне с кризи.