Добричка област е един от най-медоносните райони. Пчелните семейства са над 63 000, а в цяла Североизточна България наброяват 164 000.  
 
 
Това е една от причините в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина да заложат на обучение по пчеларство, разказва преподавателят д-р Николина Георгиева. „От 2014 г. в училището се организират курсове за валидиране на знанията. Приятно сме изненадани, че има сериозен постоянен интерес. 
 
Идват както млади хора на 22-годишна възраст и  опитни пчелари на 72-годишна възраст”, разясни ветеринарният лекар. Това е възможност за хора, които имат умения, достатъчно практически опит и стаж в тази сфера, да защитят тези знания като положат изпит. Те получават свидетелство за първа степен професионална квалификация. 
Големият брой пчелари в региона и развитието на пчеларството като бизнес води до активно участие в курсовете. 
 
„Пчеларите търсят познания как да направят по-рентабилно производството си и как да опазят пчелните семейства. Те се интересуват основно от заболяванията”, подчерта още д-р Георгиева. „В пчеларството много е важна профилактиката. При заболяване лечението е трудно, а смъртността много висока. Пчеларите имат практически знания за отглеждането на пчелите, от нас търсят помощ не само за профилактиката, а и за начините за справяне с болестите”. 
 
Възпитаниците на ветеринарната гимназия от специалността „ветеринарен техник” имат заложено обучение по пчеларство в учебната програма. В производствената база на професионалната гимназия в квартал „Рилци“ край Добрич се извършва практическо обучение и там учениците се грижат за наличните пчелни семейства. Много от децата имат семеен бизнес и имат желание да го развиват със своите родители.