Светът е изправен пред неочаквана екологична катастрофа – пчелите загадъчно умират, а учените все още нямат обяснение на този факт. 85% от растенията на земята обаче се нуждаят от опрашване, за да дадат реколта. Единственото животно, способно да извърши това, е медоносната пчела. Това заявиха днес по време на пресконференция представители на Столичния браншови пчеларски съюз. 80% от пчелите в САЩ са изчезнали, а проблемът вече е регистриран и в Западна Европа. Няма яснота за причините – вероятно са комплексни, обясниха пчеларите. Замърсяването на въздуха, промените в климата, дори и неправилното отглеждане са причината за този феномен. Съпротивителните сили на насекомите намаляват и те стават податливи на различни болести.

Пчеларството има отношение към всички отрасли в селското стопанство и не е справедливо пчеларите да не получават субсидии от правителството. Дори и през миналата година, която се оказа пагубна за много стопани, държавата не отпусна и стотинка за отрасъла, коментираха пчелари. Искани са били субсидии в размер на 10 кг захар или 15 лева на кошер. "В Европа секторът получава субсидии в рамките на 14–20 евро. Словенското правителство пък отпуска по 35 евро на кошер", съобщи проф. Николай Симеонов. Пчеларството получава помощи заради високата си социална стойност.
 

 
„Ние сме "кротки", защото пчеларите инвестират главно собствени средства – не теглим заеми, както например това е при млекопреработвателите”, обясни инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза. Той обаче заяви, че пчеларите ще се присъединят към протеста на различни представители на селскостопанския сектор. В същото време пчеларите у нас са любители, отглеждането на пчели е хоби, заяви още проф. Симеонов. Заради липсата на сериозни инвестиции производството на мед е средно по 6-7 килограма от кошер. Средният добив в други страни надвишава 100 кг от кошер. У нас няма данни колко са „умрелите” кошери. Стопани са съобщили, че през миналата зима са загинали над 50% от пчелните им семейства.
 
Качественият мед може да се разпознае единствено чрез анализ на съдържанието, коментира проф. Мария Чучукова. Пълноценен е медът, произведен от пчели оставени да събират нектар, а не прехранени със захар, заяви още тя. Повечето пчелари обаче нямат сертификати за своята продукция. Анализът на меда струва над 200 лева, аргументира се производителят инж. Димо Димов. „В бизнеса сме предимно възрастни хора – младите бягат”, уточниха още производителите. България е на едно от първите места в Европа по билково разнообразие и условията за производство на качествен мед са отлични, но помощта на държавата е абсолютно необходима, заяви в заключение проф. Чучукова. 
Консумацията на мед у нас е доста ниска, въпреки че през последните години се увеличава. Тя достига до около 350 гр. мед годишно на човек от населението. Това е много ниска консумация за лечебна цел, а последните изследвания показват, че медът лекува много заболявания. Колко дълго ще можем да му се наслаждаваме обаче учените не се наемат да изчислят.