Редица страни-членки на ЕС взимат извънредни мерки срещу разпространението на опасното заболяване африканската чума по свинете.
 
 
Фермерите в Германия се намират в състояние на постоянна бойна готовност, а ловците в Полша получават специални шестдневни отпуски, за хайки на глигани. В Чехия снайперисти от полицията са инструктирани за отстрел на диви прасета нощем.
Последните докладвани случаи на инфекцията са от Молдова и Украйна.
 
Фермерите и ветеринарните власти са наясно, че опасното заболяване рано или късно ще пристигне в Германия, казват експерти, цитирани от Topagrar.com. Инфекцията може да бъде внесена в страната от заразени глигани от Полша или Чехия. Не е изключено тя да се разпространи и чрез непредпазлив внос на храни. Но така или иначе фермерите ще се сблъскат с опасното заболяване.
 
 
„Внасянето на един сандвич със заразена шунка в Германия е достатъчно, за да се предизвика африканска чума по свинете“, предупреждава Кристоф Метенлейтер, президент на Федералния научно-изследователския институт  за здравето на животните „Фридрих Лефер“ (FLI).
 
Избухването на такава епидемия би ударила тежко по джоба свиневъдите. Затова те са в пълна бойна готовност заедно с Федералното министерство на селското стопанство. Буквално всеки фермер в бранша вече е информиран как трябва да действа при извънредна ситуация, а до кланиците са изпратени инструкции за третирането на болните животни.
 
„Чумата наближава. Последствията от такъв взрив биха били огромни. Ако патогенът се разпространи в Германия, той заплашва с икономически катастрофичен сценарий. Страните вносителки ще спрат да приемат свинско месо и цените в Германия рязко ще паднат“, казва генералният секретар на фермерската асоциация DBV Бернхард Крюскен пред „Зюддойче Цайтунг“.
 
 
 
Според него потенциалните загуби за германското селско стопанство от взрив на африканска чума по свинете са от 2 до 3 млрд. евро.
Към тази сума трябва да се добавят разходите за борба с болестта, както и щетите, които ще понесе хранителната промишленост.
 
Така общата сума на загубите бързо може да нарасне до 10 млрд. евро. Опасенията на асоциацията са, че много фирми може да не оцелеят при разпространяване на опасното заболяване.
 
По данни на статистиката през 2016 г. в Германия са отгледани и пуснати на пазара 12.25 отгледани прасета с тегло над 50 кг. Средно всяка свиневъдна ферма в страната се грижи за 574 животни.
 
 
Наред с Испания, Германия е един от най-големите износители на свинско месо в света.
 
Страните от Източна Европа също взимат мерки, за да не допуснат разпространение на африканска чума по свинете. 
По данни на ветеринарните власти в Полша само в периода 20-24 декември в страната са потвърдени 45 нови огнища на заболяването при диви глигани.
 
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) наложи превантивни мерки за недопускане на появата на болестта през ноември 2016 г. Тогава специалистите разясниха, че болестта на е опасна за хората, но нанася големи икономически загуби.
 
Във връзка с това беше засилен контролът на пристанищата и граничните пунктове на личния багаж на пътниците, идващи от страни, в които е имало случаи на инфекцията - Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова,Украйна, Беларус, Русия.