Държавите членки се съгласиха да отпуснат извънредна помощ на италианския птицевъден сектор заради случаите на птичи грип през 2017 г. и 2018 г., съобщава пресцентърът на Европейската комисия (ЕК).

Защо от цяла Европа само в България има птичи грип?

От бюджета на Европейския съюз (ЕС) ще бъдат заделени 32,1 млн. евро. Изключителната мярка ще бъде предоставена в рамките на Общата организация на пазара на Общата селскостопанска политика (ОСП). Към тях се предвижда допълнителна национална помощ, с което финансовите средства ще нараснат до 64,2 млн. евро.

От ЕК припомнят, че между 1 октомври 2017 г. и 30 юни 2018 г. в Италия са регистрирани 45 случая на инфлуенца по птиците. Страната успя да овладее ситуацията с необходимите мерки за контрол и наблюдение. Те обаче са довели до икономически загуби за много производители на яйца и птиче месо.

България е единствената страна в ЕС, в която през 2019 г са установени огнища на птичи грип в неговата високопатогенна форма при домашни птици, отчете преди месец Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към земеделското министерство.

До края на май тази година у нас са констатирани пет огнища на Инфлуенца А на фона на липсващи огнища по домашните птици в Европа и само два случая при диви птици в Дания, предизвикани от щама H5N6, отбелязват изследователите.

През миналата година заразата е засегнала четири области в страната, където са открити 28 епизоотични огнища. Те са концентрирани в Пловдивска, Хасковска, Ямболска и Добричка области.