През 2016 година износът на пресни зеленчуци възлиза на 32,8 хил. тона - това е с 65,6% повече спрямо предходната година. Износът на пресни плодове също се е увеличил с 42,5 хил. тона или с 4%. Това стана ясно по данни на Националния статистически институт, обработени от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
 
 
Основният принос за увеличението, на пресни зеленчуци на годишна база, имат краставиците, гъбите и бобовите зеленчуци, чиито експорт нараства съответно с 4,2 хил. тона, 1,9 хил. тона и 3,3 хил. тона. 
 
Увеличение се отчита и при износа на зеле, пиперки, моркови, марули, тикви, лук и патладжани. Наблюдава се намаление при експорта на домати, праз и картофи.
 
 
Сред произвежданите в страната плодове, най-значително увеличение на износа през 2016 година, спрямо 2015 година, се отчита при ябълките, ягодите, крушите и малините, а по-умерено – при гроздето, прасковите, дините и вишните.
 
Същевременно, износът на кайсии, сливи, черупкови плодове, череши и пъпеши намалява.
 
 
През 2016 година вносът на пресни зеленчуци се задържа около миналогодишния - 232,8 хил. тона, а този на пресни плодове нараства с 14,1%, до 264,6 хил. тона.  
 
Най-значително увеличение при пресните зеленчуци през годината се наблюдава при доставките на домати – със 17,8% или 10,6 хил. тона, следван от този на краставици, моркови, тикви, марули, чесън и гъби. Сред основните зеленчуци намаление се отчита при на вноса на лук, пиперки, картофи, патладжани, праз и зеле.
 
 
При пресните плодове водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат в страната - цитрусовите плодове и банани.
 
Увеличение на годишна база се наблюдава при вноса на ябълки, дини, черупкови плодове, праскови, грозде, ягоди и кайсии. Същевременно, вносът на череши, пъпеши, сливи и малини намалява.