Качествени фермерски продукти от овче и козе мляко и месо ще се предлагат от 18 до 20 юни на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир до град Лясковец

Какво ни казахте: Агнешко за 7-8 лв./кг живо тегло е справедливо

Една от основните цели на събора е насърчаване потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини, затова специализираното изложение ще е под мотото „Българските храни от български суровини“, съобщават организаторите Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

„Интересът към качествената и здравословна храна е все по-голям, но достъпът до такива продукти е труден. За Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е от особена важност да скъсим пътя между фермерите производители и потребителите, затова даваме възможност на наши членове и на животновъди от цялата страна да се включат в нашето изложение“, подчерта Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията.

Край Петропавловския манастир своя продукция ще изложат 30 селскостопански производители, преработващи собствено мляко.

В специално обособена зона за директни продажби ще се предлага истинско овче и козе сирене, кашкавал, катък, кисело мляко, масло и извара. Тук ще може да се намери уникално зелено сирене от Черни Вит - български млечен продукт без аналог в целия свят, който се произвежда от уникална порода Тетевенска овца.

На място ще се демонстрира производството на млечни продукти по стари и съвременни технологии. Бито сирене по рецепта отпреди 500 години ще прави Салих Пашов от смолянското село Бориково.  Той ще покаже целия технологичен процес на т.нар. „мяхово“ или „тулупко“ сирене, което старите мандраджии в Родопите са съхранявали в тулуп (мех). В трите дни на събора занаятчийско производство и ръчно месене на кашкавал от овче мляко ще демонстрира Мина Варджиева от Стара Загора. 

За първи път на деветото издание на Събора на овцевъдите ще има и състезание за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко. То ще се проведе в петък, 18 юни, от 15.00 до 16.00 часа.

В дните на събитието ще могат да се видят над 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета, коне, селскостопанска техника, технологично оборудване и модулни предприятия за млечни продукти, фуражи, ветеринарномедицински препарати, специализирана литература и тн. Фермери ще мерят сили в атрактивни състезания по ръчно доене и стрижба, машинен млеконадой на кози, на-тежък коч, най-добро сирене и кашкавал, теглене на товари от коне-тежковози. 

Националният събор на овцевъдите в България се организира от НОКА със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите и с подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.