За втори път Националният събор на овцевъдите търси най-тежкия коч в България. През 2019 г. това бе расовият Джеки от породата Черноглава плевенска, който със своите 151 кг спечели на своя стопанин 1000 лв.

Над 1000 чистопородни животни ще покаже Съборът на овцевъдите

Състезанието за най-тежък коч тази година ще се проведе в последния ден на деветото издание на Събора на овцевъдите – 9 май (неделя) от 11:00 часа. В зрелищната надпревара могат да участват всички стопани, които притежават добре гледани овни, независимо от породата. Победителят ще бъде определен безпристрастно само от кантара, а наградата за фермера, собственик на най-тежкото животно, отново ще е 1000 лв. 

В още три атрактивни състезания по овчарски умения ще мерят сили фермери от цялата страна на предстоящия събор. 

Записванията за участие ще стават на място непосредствено преди старта на всяка надпревара.

По традиция най-оспорвано състезание е ръчната стрижба. Надпреварата вече не е запазена територия само за мъже, след като през последните години завидни умения с овчарска ножица показаха и жени. Заради големия интерес състезанието ще е в два дни – на 7 и 8 май (петък и събота), от 14:30 до 15:30 часа.

В събота, 8 май, в 11:00 часа ще започне състезанието по машинен млеконадой от коза. Оценката тук е комплексна и включва теглото на животното, литри, плътност и масленост на издоеното мляко.

Същия ден, но между 15:30 и 17:30 часа ще е най-масовото състезание по овчарски умения – ръчното доене. В него, освен мъже и жени, вече се включват и деца, а най-малкият регистриран до сега участник е 7-годишно момиче.

Класираните на първите три места в тези състезания ще получат плакети, грамоти и парични премии от 300 до 100 лв.

Над 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета и коне, ще бъдат показани на Деветия национален събор на овцевъдите, който ще се проведе от 6 до 9 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Ще има още изложение на специализирана селскостопанска техника, фермерски пазар, аукцион на овце, кочове, агнета и кучета.

Събитието по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. Организатори са Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието на Министерство на земеделието и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.