Активното изкупуване на тютюна в Южна България трябва да започне до края на седмицата. Такова уверение са дали пред МЗХ фирмите-изкупвачи на тютюн, стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й д-р Цветан Димитров със Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България. 
 
„Нямаме начин да въздействаме пряко върху цената на суровината. Това, което можем да направим, е с промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия да регламентираме отношенията между участниците в сектора, а държавата да е арбитър при окачествяването на тютюна“, посочи министър Танева. 
 
По време на срещата беше обсъдено също подпомагането в сектора през следващите години. Ще се работи в посока националните доплащания да достигат само до производители, които към момента се занимават с отглеждането на тютюн и които притежават референтни количества тютюн в периода 2007-2009 г. Министър Танева разясни и другите възможности за получаване на подкрепа както по схемите с директни плащания, така и по Програмата за развитие на селските райони. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!