Здравните и ветеринарните власти в област Кюстендил издирват граждани, които са консумирали свинско месо от ферма в село Вуково, където беше открито огнище на бруцелоза.
 
 
За целта общинската администрация на Бобошево организира на 15 март от 11:30 часа в Малката зала на Читалище „Лоза“ в града среща с граждани и с представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и Районната здравна инспекция (РЗИ) – Кюстендил.
 
Местните хора ще бъдат запознати с необходимостта от изследване на място, издирване и идентифициране на всички, които са консумирали свинско месо от заразената ферма, както и на тези, които са имали допир с фермата. За тях има потенциален риск от зараза.
 
Властите призовават всички граждани, които са купували и консумирали продукти от фермата във Вуково да присъстват на срещата.
 
 
На 17 февруари тази година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови случаи на заболели животни от бруцелоза в първичното огнище в село Вуково, открито още през септември миналата година.
 
При изследването бяха получени положителни проби за бруцелоза при 1 овца, 10 свине и 2 кучета. Животните в обекта са били евтаназирани по хуманен начин, допълниха от БАБХ.
 
„Бруцелозата е опасна зооноза – предава се от животни на хора. Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на недобре термично обработени месо и мляко. Затова положително реагиралите животни подлежат на незабавно умъртвяване по хуманнен начин“, уточниха от Агенцията по храните.