Склад с 48 тона стари и негодни за употреба препарати за растителна защита в района на град Средец е изцяло почистен и обезопасен, а химикалите са извозени за преработка в чужбина с подкрепа от Швейцария. 

Старите пестициди - мръсната тайна на българското земеделие

Това стана ясно днес от съобщение на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас, която е извършила проверка на склад. 

Препаратите са извозени по проекта „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“, част от българо-швейцарска програма за сътрудничество.

РИОСВ - Бургас: „Установи се, че дейностите по пробовземане, анализ, преопаковане, натоварване и извозване на 47 999,80 кг негодни за употреба препарати за растителна защита са приключили. Натоварени са на 3 камиона и пестицидите са изпратени за „Валорек“ – Швейцария, където предстои тяхното обезвреждане. Складът е почистен и саниран."

Проектът „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“ по българо-швейцарската програма за сътрудничество има за цел да осигури обезвреждане на 4 388 тона негодни за употреба препарати за растителна защита в 216 склада за съхранение на територията на цялата страна.