Европейските мерки за финансиране на животновъдството са изключително слаби, каза евродепутатът Ивайло Калфин на конференция за ОСП в Пловдив. Ето защо българските животновъди имат право да поставят искането си за по-сериозно субсидиране, а държавата трябва да направи всичко възможно поне за облекчаване работата на фермерите. Защото ако продължи тенденцията за 80% внос на месо в България, ще се стигне до изчезване на този бранш в страната.

Проф. Светла Бъчварова, преподавател в Нов Български Университет и бивш председател на Селскостопанската академия акцентира по време на конференцията върху необходимостта от приоритизиране при работата на напоителни системи, защото без работещо напояване България не може да е конкурентоспособна. В Гърция например, водата за напояване не се плаща, посочи още проф. Бъчварова.

Тя коментира и въпроса с климатичните промени и влиянието им върху земеделското производство в страната. Проф. Бъчварова каза, че е необходима система за застраховане с участието на държавата и фермерите, каквато е практиката в много други държави. Като пример може да послужи Испания, чието правителство през последните години приоритизира застраховането на селскостопанския сектор.

Испания също като България е климатично нестабилна страна посочи Томас Гарсия Аскарате, икономически съветник в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК и в момента вече има много добре развита система на застраховане. По този въпрос се постигна пълно политическо съгласие. Това може да се направи и в България,  стига да има политическа воля, каза Аскарате.

Икономическият съветник от ЕК посочи по време на форума, че със създаването на повече работа и работни места, се увеличава и таванът на субсидиите. В Европа има много големи ферми, които обаче не създават работни места, но въпреки това получават големи средства.


Подробности от конференцията можете да гледате във видеото:



 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!