Иван Иванов е поредният фермер, с когото ще ви сблъскаме. Неговата история в земеделието започва в далечната 1996 г. Първоначално започва със зърнопроизводство. Днес той стопанисва 15 000 дка, а през 2001 г. семейството му засажда и първите декари с лозя. Стопанството му се намира в едноименното село Царев брод, Шуменско. Вижте историята на агронома и земеделец Иван Иванов.
 
 
Лице в лице със земеделието
Завършил съм селскостопански техникум. След това и Аграрния университет в Пловдив. Работил съм в системата на АПК до 1993 г. След това се занимавах с частен бизнес и от 1996 г. до ден днешен се занимавам със земеделие.
 
Приемствеността
На първо място всеки трябва да обича това, което прави. Това е моето мнение. При нас стана така че и децата подхванаха нашия бизнес. Всеки родител иска това нещо, но не е задължително то да се случи, не е и наложително, защото пак казвам – всеки се ражда с някаква мисия. В случая нашата мисия съвпада с тази на нашите деца. Ще видим внуците.
 
 
Сортовете
Сортовете са съобразени с по-хладния климат на района. Основно залагаме на белите сортове вина - Совиньон Блан, Траминер, Шардоне, Ризлинг и един червен сорт - Пино Ноар. 
 
До тях се нарежда и българският сорт  Гергана, който фермерът успява да възроди.
 
Сортът е наша селекция. Това е една кръстоска между Димят и Мускат Отонел. Много сполучлива кръстоска. Става качествено вино, но за съжаление нямаше насаждение, от което можеше да отидем и да си вземем материал, за да се направят лозички. Тук в годините много бавно и мъчително успяхме да развием насаждението. Може би в продължение на 6-7 години. Не знам поради какви причини Гергана беше извадена от списъка на сортовете, които би трябвало да се отглеждат в България. Сега се връща обратно. Това е един много хубав български сорт. Винаги чужденците, които идват на дегустации искат да видят нещо наше. 
 
В България отглеждаме изключителни винени сортове, а тук сме пресъздали почти всички стандартни български сортове. Това е като мое хоби. На място може да видите 44 български сорта.
 
Климатичните условия
Валежите тук бяха повече през месеците юни и юли. Обаче края на юли-август, както и сега - след половината септември, няма валежи, което е благоприятно. Никога не сме почвали гроздобер на 31 август, а  тази година стана точно така. Обикновено започваме след  10-11-12 септември. Тази година всичко върви добре. 
Качеството е добро. По-високи оценки няма да си даваме, но действително качеството е добро. 
 
Очакванията
Най-много се притесняваме от градушките. Миналата година имахме почти 100% в началото на масива компроментирани площи. През 2017 г. може би бяхме 50% под нормалните добиви. Обичаме да си контролираме добивите и в годините да няма много високи рекорди. По принцип трябва да са една константа. Тази година са малко по-високи. Малко над 800 кг/дка. Това са и нашите стремежи, добивите да са контролирани и да са около 700-800 кг.
 
Реализацията
Преди 4 години, преди да си направим избата, всичко беше за продажба. Сега вече една част се продава, а другата ние си го преработваме. Искаме, разбира се, да се развиваме.
 
Виното се продава основно на българския пазар - в специализирани магазини и ресторанти. Освен на българския пазар обаче, избата реализира и износ - в САЩ, Белгия, Германия, Италия и Великобритания.
 
Субсидирането
Имахме одобрен проект по САПАРД. А след това и по 121 мярка. Сега кандидатствахме с едно ново насаждение, тъй като искаме да развиваме стопанството.