През 2018 г. реколтата от грозде в Италия ще бъде най-богатата в света, съобщи в понеделник информационна агенция Ansa, позовавайки се на данни на италианската национална конфедерация на производителите на селскостопанска продукция.

Лозарската програма: Най-много одобрени проекти за презасаждане

Въпреки известното влошаване на климатичните условия през втората половина на октомври, в Италия ще бъдат събрани над 50 млн. хектолитра, което е показател, превишаващ реколтата във Франция (46 млн.) и Испания (47 млн.).

От конфедерацията отбелязват още, че реколта 2018-а ще бъде на само в огромно количество, но и с отлично качество. Над 70% от реколтата ще се използва за производството на висококачествено вино. Около 30% - за десертни вина.

На свой ред Европейската комисия публикува прогноза за производството на вино. Тя е сред най-добрите за последните две години, информира РБК.

Съгласно очакванията ръстът на производство през сезон 2018/2019 ще възлиза на 22,1% спрямо година по-рано. Сезон 2017/2018 бе определен като провал за европейските винопроизводители.

Миналогодишните резултати станаха причина за постъпване на виното. Тази година обаче реколтата в Европа е безпрецедентна и това ще позволи да се понижат цените. Този процес няма да е мигновен. В началото производителите ще се стремят да компенсират загубите от предходните години.