94 души бяха арестувани от италианската полиция тази седмица в хода на разследване на мафиотски измами, източващи милиони евро от европейските земеделски фондове, съобщи сайта "Юрактив".

Как ДФЗ ще се справи с измамите при обвързаната подкрепа?

От прокуратурата на средиземноморската държава съобщиха, че според тях схемата е организирана от два мафиотски клана в Източна Сицилия, които в периода 2010-2017 г. са присвоили незаконно поне 5,5 млн. евро субсидии за земя, която не притежават. Арестувани са главите на двете фамилии, местен кмет, счетоводител, както и редица институционални служители, които са помагали на фермерите в подаването на заявките за субсидиране. Извършват се проверки и в около 150 фирми.

"Мафията тук има такава власт, че може да придобие контрол над 15 хектара земя само с едно обаждане по телефона. Не са необходими заплахи", е написал съдията в съдебната заповед за арест. "При мафията е достатъчно само да си кажеш името и ако е нужно - да споменеш, че току-що си излязъл от затвора", пише още той.

Фамилиите, източвали финансовите средства, не са действали сами. Те са получавали помощ от т. нар. "бели якички", които са им помагали да се ориентират в заплетения бюрократичен свят на европейското финансиране.

Сицилианската мафия обикновено се асоциира основно с наркотрафик и рекет, но през последните години е открила възможностите за печалба от европейско финансиране.

"Разрушително е отнемането на значителни европейски средства от порядъчното селско стопанство и качествен бизнес, с които се занимават повечето фирми в Източна Сицилия и пренасочването им в ръцете на мафиотските банди", коментира случая италианския земеделски министър Тереза Беланова.

ЕС отпуска около 60 милиарда евро годишно за подкрепа на селскостопанския сектор. Това е най-голямото перо в бюджета на Съюза и привлича нездравия интерес на престъпните групировки в европейските държави.

В последните месеци на 2019 г. стана ясно, че у нас новият хит за източване на субсидии са доматите. Проверки на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) показаха, че на 11 000 дка земеделски площи, заявени по схемите за обвързано подпомагане, всъщност не е засадено нищо.

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ в последния си доклад установи злоупотреби със земеделски субсидии в страната ни за 10 млн. евро през предходния период на ОСП 2007-2013 г. Чрез навързани фирми едни и същи играчи са прескачали прага за финансиране в размер на 5 млн. евро. Кражбите са извършени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

През ноември миналата година "Ню Йорк Таймс" публикува разследване, проведено в 9 европейски държави, включително България, което твърди, че огромната част от земеделските субсидии попадат в ръцете на местните олигарси, като така поддържат дейността им.