В понеделник 9 държави-членки на ЕС, начело с Италия, настояха в Брюксел за повече субсидии за производителите на тютюн като част от реформата в Общата селскостопанска политика (ОСП) 204-2020, предаде Agri.EU . Това се случва на фона на вече изчистени до голяма степен детайли в новата ОСП. В следващите няколко дни се очаква да бъдат финализирани и последните въпроси, свързани с бюджета на новата ОСП, за да започне процесът на одобряване и приемане на документа от държавите-членки и ЕП. Целта е да няма забавяне и реформите да влязат в сила от 1 януари 2014 г.

 

Евентуалното възобновяване на дебат за субсидиите в тютюнопроизводството пиставят под съмнение влизането в сила на новата ОСП от януари, опасяват се анализатори. Девет министри на земеделието – на Италия, Франция, Испания, Гърция, Полша, Унгария, Румъния, България и Хърватска, са подписали декларация, с която се настоява за рестартиране на дебата отосно бъдещето на сектор „Тютюн“, заяви след среща на земеделските министри от ЕС в Брюксел Нунция Де Джироламо, министър на земеделието на Италия. В декларацията се посочва, че споразумението за реформа в ОСП е дискриминационно спрямо производителите на тютюн заради невъзможността за обвързване на субсидиите с производството.

 

Ще припомним, че по силата на постигнатото през юни споразумение страните-членки могат да се обвържат с производство годишно до 15% от директните субсидии (около 40 милиарда евро), но само за определени продукти, включително зърнени култури, зърнени култури, мляко и млечни продукти. Производството на тютюн беше изключено от списъка на продуктите, които отговарят на условията за обвързване на субсидиите с производството.

 

Деветте държави ще се нуждаят от подкрепата на другите страни-членки на ЕС, за да бъдат възобновени преговорите в ЕП по този въпрос. Еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош предупреди, че на дневен ред са други въпроси, по които все още няма окончателно решение. „По въпроса за сектор „Тютюн“ ние сме сключили още през юни политическо споразумение“, коментира Дачиан Чолош.

 

Финалният кръг от преговори е насрочен за следващия вторник. Представител на ЕП, пожелал анонимност, заяви, че опит да възобновяване на преговорите за тютюн е малко вероятно да спечели достатъчно подкрепа от другите страни от ЕС. Европа произвежда около 280 000 тона суров тютюн годишно, което се равнява на около 4 на сто от световното производство. Италия е най-големият производител, следвана от България, Полша и Испания. Във всички държави, подписали декларацията, е в момента се разискват законодателни предложения за по-строги проверки на продажбата на тютюневи изделия.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!