Във време на криза в Северна Италия, а сега в отговор на рязкото повишаване на цените на енергоносителите, някои производители на ябълки се връщат към изпитани практики от едно време. Днес виждаме как те прибират реколтата си в пещери, пише Ройтерс.

Има ли шанс БГ плодове и зеленчуци да изместят чуждите от сергиите?

Фермерите използват пространства, издълбани в склонове, за да съхраняват реколтата си в контролирана среда, като поддържат постоянна температура при минимални разходи.

Преди да бъдат поставени в пещерите, ябълките се прибират в пластмасови кутии.

От гледна точка на въздействието върху околната среда има повече преимущества и ползи, казва един от инициаторите на тази технология Мауро Ерлихер.

Едно от големите преимущества е намаленият разход на енергия. Още миналата година италиански овощари са тествали метода и са успели да постигнат 32% икономия на ток.

Пещерите, разположени край овощните градини в Предайе, Трентино, са били създадени в рамките на проект на компанията Melinda. Тя вече е оборудвала 34 хладилни камери от този тип. В тях може да се съхраняват около 30 000 тона ябълки.

Мауро Ерлихер пояснява какви са разликите между традиционните наземни хладилни камери и подземните пещери. В първите се използват “сандвич-панели”, изолирани с полиуретан и метални листове. В подземните самите скали функционират като “сандвич-панели”.

Накрая трябва да уточним, че технологията изисква известна подготовка. Предварително пещерите се охлаждат с газ на дълбочина от 5 до 7 метра, което позволява да се поддържа постоянна температура от около 1 градус по Целзий.

Първоначално някои фермери били скептични относно идеята за съхранение на реколтата в пещера. Красноречивите резултати ги убедили в противното.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как фермерите пестят пари с прецизно пръскане?

Николай Колев: Овощари започват да изкореняват градините си

Фермер засади 1 000 000 дървета