Цената на разсада за домати във Врачанско е скочила поне 2 пъти през последните 5 години. Ако през 2016-2017 г. скубан можеше да се намери и за 50 стотинки стръка, то сега върви по левче. А пикираният в купички, който се търгуваше на левче, сега стига до два.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

„ Така е, защото всичко поскъпна много – препарати, торове, гориво за обработка и отопление на парниците. От години продавам само пикиран разсад на левче, но тази година го предлагам с 50 стотинки отгоре. Дори и това трудно ще компенсира разходите, а какво ли да говорим за печалба. Но тук при нас, в Северозападна България, няма как да продаваш на високи цени, защото хората гледат да купят според джоба си. А богатите в нашия регион, които садят домати, са твърде малко“, коментира Елка Василева, която се занимава с производство на разсад. 

При отглеждането на младите растения обаче няма как да се пести, защото те са уязвими и към болести, и към неприятели.

„Трябва да се подхожда отговорно, защото, ако продам на човек заразен разсад дори и за един ред, аз ще му нанеса вреда – ще му се разболеят или заразят всички растения. Така вредя и на себе си, защото догодина няма да дойде да купи пак“, обяснява Елка.

Единственият възможен вариант за свиване на разходите е да не наема работна ръка, а сама и с членовете на семейството си да поеме риска, ако не им излязат предварителните сметки за реализация на продукцията.