Във време на криза в Северна Италия, а сега в отговор на рязкото повишаване на цените на енергоносителите, някои производители на ябълки се връщат към изпитани практики от едно време. Днес виждаме как те прибират реколтата си в пещери, пише Ройтерс.
Има ли шанс БГ плодове и зеленчуци да изместят чуждите от сергиите?
Фермерите използват пространства, издълбани в склонове, за да съхраняват реколтата си в контролирана среда, като поддържат постоянна температура при минимални разходи.
Преди да бъдат поставени в пещерите, ябълките се прибират в пластмасови кутии.
От гледна точка на въздействието върху околната среда има повече преимущества и ползи, казва един от инициаторите на тази технология Мауро Ерлихер.
Едно от големите преимущества е намаленият разход на енергия. Още миналата година италиански овощари са тествали метода и са успели да постигнат 32% икономия на ток.
Пещерите, разположени край овощните градини в Предайе, Трентино, са били създадени в рамките на проект на компанията Melinda. Тя вече е оборудвала 34 хладилни камери от този тип. В тях може да се съхраняват около 30 000 тона ябълки.
Мауро Ерлихер пояснява какви са разликите между традиционните наземни хладилни камери и подземните пещери. В първите се използват “сандвич-панели”, изолирани с полиуретан и метални листове. В подземните самите скали функционират като “сандвич-панели”.
Накрая трябва да уточним, че технологията изисква известна подготовка. Предварително пещерите се охлаждат с газ на дълбочина от 5 до 7 метра, което позволява да се поддържа постоянна температура от около 1 градус по Целзий.
Първоначално някои фермери били скептични относно идеята за съхранение на реколтата в пещера. Красноречивите резултати ги убедили в противното.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Как фермерите пестят пари с прецизно пръскане?
Николай Колев: Овощари започват да изкореняват градините си
3 КОМЕНТАРА
03.10.2022
03.10.2022
04.10.2022